Het betreft een terrein dat eigendom was van Gunvor Petroleum Antwerp, onderdeel van grondstoffentrader Gunvor Group. Het Nederlandse tankopslagbedrijf neemt de aandelen van de Gunvor-site nu helemaal over. De site biedt diepzee- rivier-, weg- en spoortoegang, plus pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn geschikt voor het transporteren van propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof.

Vopak kondigde de overname aan in een gezamenlijk persbericht met havenbeheerder Port of Antwerp-Bruges, die er bij het bedrijf op heeft aangedrongen dat het terrein met vereende krachten wordt herontwikkeld ten behoeve van ‘hernieuwbare energie’. ‘Hiermee worden opnieuw belangrijke stappen gezet richting een klimaatneutrale economie,’ aldus het Antwerps-Brugse Havenbedrijf.

Uitbreiding Antwerpen

Jacques Vandermeiren, ceo van Port of Antwerp-Bruges, zegt tevreden te zijn dat ‘deze Nederlandse wereldspeler’, die met andere locaties in dezelfde haven ‘al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform’ is, nu voor uitbreiding in Antwerpen heeft gekozen. Vopak zal zich op de oude Gunvor-site volgens de haventopman ‘verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten’.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen, prijst Vopak eveneens als ‘wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is’ en noemt de nieuwe duurzaamheidsplannen ‘uitstekend nieuws’. ‘Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien.’

Gunvor liet vorig jaar zomer weten een punt te zetten achter de opslagfaciliteiten van diesel en kerosine bij Gunvor Petroleum Antwerp. Het bedrijf vond dat de site in de Antwerpse haven door ‘geopolitieke en macro-economische gebeurtenissen’ niet langer levensvatbaar was. De Antwerpse haven moest daardoor op zoek naar een nieuwe invulling voor het haventerrein.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement