Persagentschap Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat de Chinese staatsbedrijven Cosco en China Merchants belangstelling hebben getoond voor het aandelenpakket. Persbureau Reuters meldde in december al dat PSA, volledig in handen van de Singaporese staatsfonds Temasek, overwoog de participatie van de hand te doen en dat de Chinezen geïnteresseerd waren.

ECT Rotterdam

Hutchison Ports is de grootste speler in de Nederlandse containeroverslag met ECT Rotterdam en Hutchison Ports Amsterdam als belangrijkste werkmaatschappijen. Twee jaar geleden kwam daar de van Maersk overgenomen APMTR-terminal op de Maasvlakte bij. Die is inmiddels omgedoopt tot Hutchison Ports Delta 2.

PSA op zijn beurt is veruit de grootste containerstuwadoor van België. In Antwerpen heeft de groep drie locaties in handen, de Europa Terminal, Noordzee Terminal en MPET (50%) en in Zeebrugge één, PSA Zeebrugge. PSA Belgium is daarnaast het regionale hoofdkantoor van het Europese netwerk van de Aziatische terminal operator.

PSA voert al jaren de ranglijst van ‘s werelds grootste containerterminal operators van de De Britse maritieme site Lloyd’s List aan. De groep heeft 66 terminals in 42 landen en behandelde vorig jaar naar eigen zeggen 90,9 miljoen teu. Lloyd’s List komt met 63,4 miljoen (cijfer 2021) overigens beduidend lager uit.

Hutchison zegt op zijn eigen site vorig jaar 88 miljoen teu te hebben overgeslagen, waarmee de groep tweede op de wereldranglijst zou zijn. Lloyd’s List zette PSA, wat staat voor de Port of Singapore Authority, vorig jaar met 46 miljoen teu echter op de zesde plaats. Volgens die lijst waren de nummers twee tot en met vijf, APM Terminals (50,4 miljoen teu), China Cosco (49), China Merchants (48) en DP World (47,9) in 2021 alle vier net iets groter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement