Het havengebied van Antwerpen strekt zich uit over meer dan 120 vierkante kilometer. Het netwerk met de naam ‘D-Hive drone-in-a-box’ van zes geautomatiseerde drones houdt dit gehele gebied in de gaten. De haven zal drones onder meer inzetten voor het beheer van ligplaatsen, monitoring, inspectie van infrastructuur, detectie van olievlekken en drijvend afval en om partners te ondersteunen op het vlak van veiligheid bij incidenten.

De haven is het eerste industriële gebied ter wereld waar drones op deze manier worden ingezet, stelt het havenbedrijf. De haven werkt voor de realisatie samen met DroneMatrix, SkeyDrone en Proximus. Twee maanden geleden kregen deze partners groen licht om het dronenetwerk te lanceren.

Volgens havendirecteur Jacques Vandermeiren speelt het dronenetwerk een cruciale rol in de verdere uitrol van de ‘digital twin’ van de haven. De twin wordt gemaakt op basis van data van een netwerk van camera’s, sensoren en drones. ‘Met deze primeur hebben we een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een volledig digitaal zenuwstelsel waarmee we onze haven efficiënter kunnen beheren en het verkeer nog veiliger en vlotter kunnen laten verlopen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement