Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van HHLA. De omzet in de eerste zes maanden bedroeg 727,1 miljoen euro (-6,7%). De containeroverslag liep terug tot bijna 2,9 miljoen teu (2022: 3,3 miljoen). De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkeling was volgens de terminal de sterke volumedaling vanuit Azië. ‘Het positieve momentum van de Noord-Amerikaanse vrachtvolumes kon dit niet compenseren’, schrijft HHLA.

HHLA wijt de teleurstellende resultaten aan de oorlog in Oekraïne, inflatie en stijgende rente, die ‘de vraag van consumenten en de industrie onder druk zetten’. ‘De wereldwijde economische vertraging heeft ook gevolgen voor de activiteiten van HHLA’, zegt Angela Titzrath, ceo van HHLA. Bovendien verdiende HHLA minder aan de opslagkosten van containers, omdat die minder lang in de haven verbleven in vergelijking met vorig jaar.

In juli stelde HHLA het verwachte bedrijfsresultaat (ebit) naar beneden bij. Aanvankelijk ging de terminal uit van een ebit van 160 tot 190 miljoen euro over het lopende jaar, nu is de verwachting dat het ebit uitkomt op 115 tot 135 miljoen. In de eerste helft van het jaar registreerde HHLA een bedrijfsresultaat van 50,4 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement