Rhenus, onder meer ook een grote expediteur op Schiphol, wil met de koop ‘zijn Europese havennetwerk versterken’ en de kolenterminal voorbereiden op een toekomst zonder kolen. In 2017 kondigde het Amsterdamse havenbedrijf aan in 2030 afscheid te nemen van de kolenoverslag.

De bedoeling is om de terminal ‘om te vormen tot een multi-user-terminal, gericht op de opslag en overslag van bulkgoederen’, aldus Peter van der Steen, algemeen directeur van Rhenus Port Logistics in Nederland. Hij wijst er verder op dat de overname van Rietlanden bedoeld is ‘om onze aanwezigheid in Nederland verder uit te breiden, als aanvulling op onze multifunctionele terminals in Rotterdam’.

De kolenterminal in de Amsterdamse Afrikahaven (30 hectare) heeft een capaciteit van 1,4 miljoen ton. Rietlanden legt zich verder in de Amerikahaven (6,5 hectare) toe op de verwerking van metaalschroot. Met de overname van deze terminals in Amsterdam verdubbelt Rhenus in 2027 zijn capaciteit op het gebied van haventerminals in Nederland.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Er zijn geen financiële details bekend gemaakt over de verkoop.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement