‘MSC Tessa’ eerste schip ooit met 16 meter diepgang naar Antwerpen

proefvaart

De Antwerpse haven is voor het eerst aangelopen door een schip met een diepgang van zestien meter. Die primeur was voor de ‘MSC Tessa’.

Foto: PSA Belgium

Die bereikte maandag het Deurganckdok op de linkeroever van de Antwerpse haven, waar MSC mede-eigenaar is van de MPET-terminal. Dat het om een MSC-schip gaat, is geen toeval. De Zwitsers-Italiaanse rederij is veruit de grootste klant van de Antwerpse haven en heeft er veel belang bij dat diens nieuwe schepen de Scheldehaven volbeladen kunnen blijven bereiken.

Zestien meter diepgang is dertig centimeter meer dan het tot nu toe gehanteerde maximum van 15,7 meter. Die verruiming is het resultaat van een zorgvuldige planning en een intensieve samenwerking tussen de Vlaams/Nederlandse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, havenbeheerder Port of Antwerp-Bruges, MSC en het Vlaamse en Nederlandse Loodswezen, die beide op de Schelde actief zijn.

Duizend teu

Formeel ging het om een proefvaart, maar duidelijk is dat een diepgang van zestien meter voor de nieuwe generatie schepen tot ongeveer 24.000 teu in de toekomst de norm zal zijn. Die paar extra decimeters leveren een schip voldoende speling op om zo’n duizend teu extra mee te nemen.

Ceo Marc Beerlandt van MSC Belgium over het belang daarvan: ‘MSC begroet dat er gevolg wordt gegeven aan onze lang bestaande vraag, om onze thuisbasis, de haven van Antwerpen,​ met meer diepgang aan te lopen en dit nu uiteindelijk verder getest wordt. Het is evident dat de rederij de schepen optimaal wil laten renderen van en naar zijn Europese hub’. ​

De grens van 15,7 meter was overigens vorig jaar al gebroken, eveneens door een MSC-schip. Op 9 juli bereikte de ‘MSC Diletta’ het Deurganckdok met een diepgang van 15,9 meter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘MSC Tessa’ eerste schip ooit met 16 meter diepgang naar Antwerpen | NT

‘MSC Tessa’ eerste schip ooit met 16 meter diepgang naar Antwerpen

proefvaart

De Antwerpse haven is voor het eerst aangelopen door een schip met een diepgang van zestien meter. Die primeur was voor de ‘MSC Tessa’.

Foto: PSA Belgium

Die bereikte maandag het Deurganckdok op de linkeroever van de Antwerpse haven, waar MSC mede-eigenaar is van de MPET-terminal. Dat het om een MSC-schip gaat, is geen toeval. De Zwitsers-Italiaanse rederij is veruit de grootste klant van de Antwerpse haven en heeft er veel belang bij dat diens nieuwe schepen de Scheldehaven volbeladen kunnen blijven bereiken.

Zestien meter diepgang is dertig centimeter meer dan het tot nu toe gehanteerde maximum van 15,7 meter. Die verruiming is het resultaat van een zorgvuldige planning en een intensieve samenwerking tussen de Vlaams/Nederlandse Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, havenbeheerder Port of Antwerp-Bruges, MSC en het Vlaamse en Nederlandse Loodswezen, die beide op de Schelde actief zijn.

Duizend teu

Formeel ging het om een proefvaart, maar duidelijk is dat een diepgang van zestien meter voor de nieuwe generatie schepen tot ongeveer 24.000 teu in de toekomst de norm zal zijn. Die paar extra decimeters leveren een schip voldoende speling op om zo’n duizend teu extra mee te nemen.

Ceo Marc Beerlandt van MSC Belgium over het belang daarvan: ‘MSC begroet dat er gevolg wordt gegeven aan onze lang bestaande vraag, om onze thuisbasis, de haven van Antwerpen,​ met meer diepgang aan te lopen en dit nu uiteindelijk verder getest wordt. Het is evident dat de rederij de schepen optimaal wil laten renderen van en naar zijn Europese hub’. ​

De grens van 15,7 meter was overigens vorig jaar al gebroken, eveneens door een MSC-schip. Op 9 juli bereikte de ‘MSC Diletta’ het Deurganckdok met een diepgang van 15,9 meter.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement