Haven Antwerpen mag 272 hectare ontwikkelen op Linkerscheldeoever

Waaslandhaven

Iets meer dan 272 hectare aan braakliggende terreinen op de Linkerscheldeoever in de haven van Antwerpen mag ontwikkeld worden als bedrijfsgrond. De hectares zullen voornamelijk worden ingezet voor op- en overslag en logistieke dienstverlening. ‘Een doorbraak’, volgens Stephan Vanfraechem, directeur van ondernemerskoepel Alfaport Voka.

Foto: Maatschappij Linkerscheldeoever

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor inbreiding op de Linkerscheldeoever vanwege een ‘groot openbaar belang’. ‘Dat maakt ontwikkeling en inbreiding van de haven mogelijk’, jubelt Voka. Voorwaarde is wel dat de bedrijven die gebruik maken van de meters toezeggen te werken aan natuurcompensatie en het creëren van nieuwe natuur in de omgeving.

Voka en de bedrijven in de Antwerpse haven waren al langer de vragende partij om de gronden in de Waaslandhaven te gebruiken, maar regelgeving liet dat niet zomaar toe. ‘Op basis van hun ruimtelijke bestemming konden die restgronden eigenlijk al veel langer worden ontwikkeld’, stelt Voka. ‘Maar alle inbreidingsprojecten samen hebben een impact op het leefgebied van roofvogels, waardoor er in het verleden geen vergunning kon worden verleend.’

‘Als bedrijven geen kans krijgen om verder te groeien, investeren ze niet meer in de haven van Antwerpen, en gaan ze hun activiteiten elders ontplooien’, stelt Stephan Vanfraechem van de federatie van bedrijven in de Antwerpse haven. ‘Goed dat dat belang wordt ingezien door de regering.’

Uitbreiden van op- en overslag

‘De hectares zullen hoofdzakelijk worden ingezet voor op- en overslag en logistieke dienstverlening’, zegt Vanfraechem. Het gaat deels om bedrijven actief in de containeroverslag, maar dit is geen hoofdactiviteit in het gebied. Het gaat om verschillende terreinen met een opgetelde oppervlakte van 272,25 hectare aan de Linkerscheldeoever. Langs deze kant van de oever is 4.683 hectare havengebied, waarvan ongeveer 2.500 hectare bedrijventerrein is. Het gehele Antwerpse havengebied telt iets meer dan 12.000 hectare.

‘In het grote geheel gaat het niet om veel ruimte’, beaamt Vanfraechem. ‘Het belang van dit dossier zit ‘m erin dat bedrijven nu de mogelijkheid hebben uit te breiden, dankzij de collectieve beoordeling door de overheid. Rederijen die gebruik maken van de diensten bij bedrijven in de haven zijn flexibel en schakelen gemakkelijk tussen havens zoals Hamburg, Rotterdam of Antwerpen. Deze mogelijkheid voor uitbreiding biedt de nodige zekerheid voor Antwerpen.’

Het terrein is er voor inbreiding van bestaande bedrijven in het gebied. ‘Men staat nog niet klaar om direct de schop in de grond te steken’, zegt Vanfraechem. ‘De individuele vergunningsaanvragen kunnen nu ingediend.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Haven Antwerpen mag 272 hectare ontwikkelen op Linkerscheldeoever | NT

Haven Antwerpen mag 272 hectare ontwikkelen op Linkerscheldeoever

Waaslandhaven

Iets meer dan 272 hectare aan braakliggende terreinen op de Linkerscheldeoever in de haven van Antwerpen mag ontwikkeld worden als bedrijfsgrond. De hectares zullen voornamelijk worden ingezet voor op- en overslag en logistieke dienstverlening. ‘Een doorbraak’, volgens Stephan Vanfraechem, directeur van ondernemerskoepel Alfaport Voka.

Foto: Maatschappij Linkerscheldeoever

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor inbreiding op de Linkerscheldeoever vanwege een ‘groot openbaar belang’. ‘Dat maakt ontwikkeling en inbreiding van de haven mogelijk’, jubelt Voka. Voorwaarde is wel dat de bedrijven die gebruik maken van de meters toezeggen te werken aan natuurcompensatie en het creëren van nieuwe natuur in de omgeving.

Voka en de bedrijven in de Antwerpse haven waren al langer de vragende partij om de gronden in de Waaslandhaven te gebruiken, maar regelgeving liet dat niet zomaar toe. ‘Op basis van hun ruimtelijke bestemming konden die restgronden eigenlijk al veel langer worden ontwikkeld’, stelt Voka. ‘Maar alle inbreidingsprojecten samen hebben een impact op het leefgebied van roofvogels, waardoor er in het verleden geen vergunning kon worden verleend.’

‘Als bedrijven geen kans krijgen om verder te groeien, investeren ze niet meer in de haven van Antwerpen, en gaan ze hun activiteiten elders ontplooien’, stelt Stephan Vanfraechem van de federatie van bedrijven in de Antwerpse haven. ‘Goed dat dat belang wordt ingezien door de regering.’

Uitbreiden van op- en overslag

‘De hectares zullen hoofdzakelijk worden ingezet voor op- en overslag en logistieke dienstverlening’, zegt Vanfraechem. Het gaat deels om bedrijven actief in de containeroverslag, maar dit is geen hoofdactiviteit in het gebied. Het gaat om verschillende terreinen met een opgetelde oppervlakte van 272,25 hectare aan de Linkerscheldeoever. Langs deze kant van de oever is 4.683 hectare havengebied, waarvan ongeveer 2.500 hectare bedrijventerrein is. Het gehele Antwerpse havengebied telt iets meer dan 12.000 hectare.

‘In het grote geheel gaat het niet om veel ruimte’, beaamt Vanfraechem. ‘Het belang van dit dossier zit ‘m erin dat bedrijven nu de mogelijkheid hebben uit te breiden, dankzij de collectieve beoordeling door de overheid. Rederijen die gebruik maken van de diensten bij bedrijven in de haven zijn flexibel en schakelen gemakkelijk tussen havens zoals Hamburg, Rotterdam of Antwerpen. Deze mogelijkheid voor uitbreiding biedt de nodige zekerheid voor Antwerpen.’

Het terrein is er voor inbreiding van bestaande bedrijven in het gebied. ‘Men staat nog niet klaar om direct de schop in de grond te steken’, zegt Vanfraechem. ‘De individuele vergunningsaanvragen kunnen nu ingediend.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement