Groot waterstofproject Delfzijl uitgesteld om tegenvallende markt

tegenwind

Een groot groen waterstofproject op het Chemiepark Delfzijl wordt uitgesteld tot op zijn vroegst 2028. Volgens initiatiefnemer HyCC gaan de ontwikkelingen op de waterstofmarkt namelijk trager dan voorzien. Daarnaast zijn de kosten voor waterstofprojecten en hernieuwbare stroom de laatste jaren gestegen.

Foto: HYCC

Het was de bedoeling om bij de Groningse plaats groene waterstof te gaan produceren met water en hernieuwbare energie. De waterstof zou dan gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de productie van duurzame brandstof voor vliegtuigen.

Dat alles leek erg interessant, ook gezien een Europese richtlijn die industrieën en brandstofproducenten verplicht tot het gebruik van groene waterstof voor een deel van hun productie om daarmee de CO2-uitstoot te verlagen. Maar volgens HyCC bevinden de regels zich in Nederland nog in de implementatiefase. De onderneming verwacht nu pas tegen 2030 een volwassen markt voor groene waterstof.

“Groene waterstof is van cruciaal belang om Nederlandse industrieën te verduurzamen en de nationale klimaatdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd zijn de regels voor gebruik van waterstof nog in ontwikkeling en de huidige marktomstandigheden zijn nog niet op het niveau dat nodig is om het project op de gewenste schaal uit te voeren. Daarom zijn we genoodzaakt om de opzet en planning van het project aan te passen”, zegt HyCC-bestuurder Marcel Galjee in een verklaring.

HyCC ontving vorig jaar al de milieuvergunning voor het project, genaamd H2eron, en werkte toe naar een investeringsbeslissing in 2024. Er was ook al voor 40 megawatt aan nodige elektrolysers besteld bij de Noorse firma Nel. HyCC heeft die bestelling nu geannuleerd. Het bedrijf, een samenwerkingsverband van Macquarie’s Green Investment Group en het Nederlandse chemiebedrijf Nobian, bekijkt daarnaast of al gemaakte afspraken met leveranciers moeten worden aangepast aan de nieuwe planning.

Eerder dit jaar paste Tata Steel zijn waterstofplannen voor de verduurzaming van het hoogovencomplex bij IJmuiden ook al aan. De overstap op productie met behulp van waterstof kan volgens het staalconcern pas “zodra waterstof in voldoende hoeveelheden en tegen de juiste prijs beschikbaar komt”. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

Groot waterstofproject Delfzijl uitgesteld om tegenvallende markt | NT

Groot waterstofproject Delfzijl uitgesteld om tegenvallende markt

tegenwind

Een groot groen waterstofproject op het Chemiepark Delfzijl wordt uitgesteld tot op zijn vroegst 2028. Volgens initiatiefnemer HyCC gaan de ontwikkelingen op de waterstofmarkt namelijk trager dan voorzien. Daarnaast zijn de kosten voor waterstofprojecten en hernieuwbare stroom de laatste jaren gestegen.

Foto: HYCC

Het was de bedoeling om bij de Groningse plaats groene waterstof te gaan produceren met water en hernieuwbare energie. De waterstof zou dan gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld de productie van duurzame brandstof voor vliegtuigen.

Dat alles leek erg interessant, ook gezien een Europese richtlijn die industrieën en brandstofproducenten verplicht tot het gebruik van groene waterstof voor een deel van hun productie om daarmee de CO2-uitstoot te verlagen. Maar volgens HyCC bevinden de regels zich in Nederland nog in de implementatiefase. De onderneming verwacht nu pas tegen 2030 een volwassen markt voor groene waterstof.

“Groene waterstof is van cruciaal belang om Nederlandse industrieën te verduurzamen en de nationale klimaatdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd zijn de regels voor gebruik van waterstof nog in ontwikkeling en de huidige marktomstandigheden zijn nog niet op het niveau dat nodig is om het project op de gewenste schaal uit te voeren. Daarom zijn we genoodzaakt om de opzet en planning van het project aan te passen”, zegt HyCC-bestuurder Marcel Galjee in een verklaring.

HyCC ontving vorig jaar al de milieuvergunning voor het project, genaamd H2eron, en werkte toe naar een investeringsbeslissing in 2024. Er was ook al voor 40 megawatt aan nodige elektrolysers besteld bij de Noorse firma Nel. HyCC heeft die bestelling nu geannuleerd. Het bedrijf, een samenwerkingsverband van Macquarie’s Green Investment Group en het Nederlandse chemiebedrijf Nobian, bekijkt daarnaast of al gemaakte afspraken met leveranciers moeten worden aangepast aan de nieuwe planning.

Eerder dit jaar paste Tata Steel zijn waterstofplannen voor de verduurzaming van het hoogovencomplex bij IJmuiden ook al aan. De overstap op productie met behulp van waterstof kan volgens het staalconcern pas “zodra waterstof in voldoende hoeveelheden en tegen de juiste prijs beschikbaar komt”. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.