Bouw e-methanolfabriek in Antwerpse haven afgeblazen

Afzetmarkt onzeker

De plannen voor de bouw van een e-methanol demofabriek in de haven van Antwerpen gaan niet door. Door hoge kosten, de aanhoudende energiecrisis, geopolitieke onzekerheden en terughoudendheid onder potentiële afnemers bleek het project onvoldoende levensvatbaar, zo meldt het consortium Power to Methanol.

Haven van Antwerpen
Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse overheid met een subsidie van circa 1 miljoen euro voor de studiefase. Foto: Shutterstock.

Er waren zes bedrijven bij de plannen betrokken, waaronder Engie, Fluxys, Indaver en Port of Antwerp-Bruges, die sinds in 2019 samen optrokken om de plannen voor de testfabriek van e-methanol te realiseren. Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse overheid met een subsidie van circa 1 miljoen euro voor de studiefase.

‘Helaas is de economische levensvatbaarheid van het project, ondanks onze gezamenlijke inspanningen, aanzienlijk onder druk komen te staan’, aldus een verklaring van het consortium. ‘De substantiële stijging van de productiekosten van e-methanol kom niet langer overeen met de prijsverwachtingen van de transportsector en grote industriële kopers.’

Reduceren

Doel was om met de testfabriek 8.000 ton e-methanol te produceren door afgevangen CO2 te combineren met waterstof, opgewekt uit hernieuwbare elektriciteit. Het initiatief was opgezet om de CO2-uitstoot te reduceren door tenminste een ton CO2 te vermijden voor elke ton geproduceerde e-methanol.

Bouw e-methanolfabriek in Antwerpse haven afgeblazen | NT

Bouw e-methanolfabriek in Antwerpse haven afgeblazen

Afzetmarkt onzeker

De plannen voor de bouw van een e-methanol demofabriek in de haven van Antwerpen gaan niet door. Door hoge kosten, de aanhoudende energiecrisis, geopolitieke onzekerheden en terughoudendheid onder potentiële afnemers bleek het project onvoldoende levensvatbaar, zo meldt het consortium Power to Methanol.

Haven van Antwerpen
Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse overheid met een subsidie van circa 1 miljoen euro voor de studiefase. Foto: Shutterstock.

Er waren zes bedrijven bij de plannen betrokken, waaronder Engie, Fluxys, Indaver en Port of Antwerp-Bruges, die sinds in 2019 samen optrokken om de plannen voor de testfabriek van e-methanol te realiseren. Het project werd financieel ondersteund door de Vlaamse overheid met een subsidie van circa 1 miljoen euro voor de studiefase.

‘Helaas is de economische levensvatbaarheid van het project, ondanks onze gezamenlijke inspanningen, aanzienlijk onder druk komen te staan’, aldus een verklaring van het consortium. ‘De substantiële stijging van de productiekosten van e-methanol kom niet langer overeen met de prijsverwachtingen van de transportsector en grote industriële kopers.’

Reduceren

Doel was om met de testfabriek 8.000 ton e-methanol te produceren door afgevangen CO2 te combineren met waterstof, opgewekt uit hernieuwbare elektriciteit. Het initiatief was opgezet om de CO2-uitstoot te reduceren door tenminste een ton CO2 te vermijden voor elke ton geproduceerde e-methanol.