DAF kijkt met optimisme naar de toekomst

Op de IAA-vakbeurs in Hannover laat DAF Trucks zich vrij positief uit over de kansen die er nog op de truckmarkt liggen. Hoewel er dit jaar nog niet gevoelig meer trucks zullen worden verkocht als in 2009, denkt de Nederlandse constructeur toch de komende jaren zijn marktaandeel verder te kunnen uitbreiden.

‘Dat de truckmarkt weer aantrekt, blijkt uit verschillende zaken’, merkt DAF-voorzitter Harrie Schippers op. ‘Ten eerste wijst de prognose van het bbp van de EU op een matige groei van 1,4 procent, daar waar een jaar geleden nog een negatieve groei van -1,4 procent stond. Maar ook de transportactiviteit neemt toe.’

Als graadmeter refereert Schippers enerzijds naar de containervaart, waar het aantal opgelegde schepen afneemt, en anderzijds naar de hogere Maut-inkomsten de voorbije zes maanden. ‘In 2009 lagen de inkomsten uit de Duitse kilometerheffing voor zware trucks 10 tot 12 procent lager dan in de twee jaar daarvoor. De eerste twee maanden van 2010 toonden een gelijkaardige evolutie als januari en februari van 2009, maar sinds maart liggen de Maut-inkomsten weer gevoelig hoger’, legt Schippers uit.

Alleen zullen volgens hem dit jaar in Europa nog niet veel meer vrachtwagens worden verkocht dan in 2009. Toen werden er 165.000 inschrijvingen genoteerd. Dit jaar zal dat aantal volgens de DAF-voorzitter in de buurt van de 170.000 eenheden liggen.

Ondanks de marktkrimp behield de Nederlandse producent het afgelopen jaar zijn positie

als Europees marktleider bij de trekkers (+15 ton), met een marktaandeel van 21,3 procent. In alle segmenten samen is DAF met een marktaandeel van 16,3 procent opgeklommen tot de tweede plaats, na Mercedes-Benz. ‘Dit verschil wijst erop dat

we nog heel wat potentieel hebben op de markt van de bakwagens en van de speciale voertuigen (bouwvoertuigen, vuilniswagens, voertuigen voor gemeentediensten, red)’, aldus Schippers.

DAF wil de komende jaren ook op andere markten flink groeien, zoals in Rusland, Zuid-

Afrika en Zuid-Amerika. Op technisch vlak zit de constructeur uit Eindhoven evenmin stil. Zo zal nog dit jaar een hybride LF-distributiewagen in serieproductie gaan. Een productiecijfer ligt nog niet vast. ‘Het zal afhangen van de interesse die onder andere

op de IAA voor dit voertuig bestaat’, streept de DAF-voorzitter aan.

Het voertuig zou 2 km elektrisch kunnen rijden, wat volgens Ron Borsboom, directeur productontwikkeling bij DAF Trucks, voldoende moet zijn om in en uit stedelijke milieuzones te rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

DAF kijkt met optimisme naar de toekomst | NT

DAF kijkt met optimisme naar de toekomst

Op de IAA-vakbeurs in Hannover laat DAF Trucks zich vrij positief uit over de kansen die er nog op de truckmarkt liggen. Hoewel er dit jaar nog niet gevoelig meer trucks zullen worden verkocht als in 2009, denkt de Nederlandse constructeur toch de komende jaren zijn marktaandeel verder te kunnen uitbreiden.

‘Dat de truckmarkt weer aantrekt, blijkt uit verschillende zaken’, merkt DAF-voorzitter Harrie Schippers op. ‘Ten eerste wijst de prognose van het bbp van de EU op een matige groei van 1,4 procent, daar waar een jaar geleden nog een negatieve groei van -1,4 procent stond. Maar ook de transportactiviteit neemt toe.’

Als graadmeter refereert Schippers enerzijds naar de containervaart, waar het aantal opgelegde schepen afneemt, en anderzijds naar de hogere Maut-inkomsten de voorbije zes maanden. ‘In 2009 lagen de inkomsten uit de Duitse kilometerheffing voor zware trucks 10 tot 12 procent lager dan in de twee jaar daarvoor. De eerste twee maanden van 2010 toonden een gelijkaardige evolutie als januari en februari van 2009, maar sinds maart liggen de Maut-inkomsten weer gevoelig hoger’, legt Schippers uit.

Alleen zullen volgens hem dit jaar in Europa nog niet veel meer vrachtwagens worden verkocht dan in 2009. Toen werden er 165.000 inschrijvingen genoteerd. Dit jaar zal dat aantal volgens de DAF-voorzitter in de buurt van de 170.000 eenheden liggen.

Ondanks de marktkrimp behield de Nederlandse producent het afgelopen jaar zijn positie

als Europees marktleider bij de trekkers (+15 ton), met een marktaandeel van 21,3 procent. In alle segmenten samen is DAF met een marktaandeel van 16,3 procent opgeklommen tot de tweede plaats, na Mercedes-Benz. ‘Dit verschil wijst erop dat

we nog heel wat potentieel hebben op de markt van de bakwagens en van de speciale voertuigen (bouwvoertuigen, vuilniswagens, voertuigen voor gemeentediensten, red)’, aldus Schippers.

DAF wil de komende jaren ook op andere markten flink groeien, zoals in Rusland, Zuid-

Afrika en Zuid-Amerika. Op technisch vlak zit de constructeur uit Eindhoven evenmin stil. Zo zal nog dit jaar een hybride LF-distributiewagen in serieproductie gaan. Een productiecijfer ligt nog niet vast. ‘Het zal afhangen van de interesse die onder andere

op de IAA voor dit voertuig bestaat’, streept de DAF-voorzitter aan.

Het voertuig zou 2 km elektrisch kunnen rijden, wat volgens Ron Borsboom, directeur productontwikkeling bij DAF Trucks, voldoende moet zijn om in en uit stedelijke milieuzones te rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement