Spottarieven containervaart weer met een kwart omhoog

Containerlijnvaart

De spottarieven in de containerlijnvaart tussen Azië en Europa blijven fors doorstijgen. In de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) is het gemiddelde tarief voor een twintigvoets container op het vaargebied vrijdag vastgesteld op 2948 dollar per teu. Een stijging van grofweg een kwart in vergelijking met de 2374 dollar van een week geleden.

De hoogspanning in het containervervoer op de Europa-trade brengt de totale SCFI naar een nieuwe recordhoogte van 2311,71 punten. Een maand geleden brak de index een oud hoogterecord uit 2010, een jaar waarin de SCFI destijds nog indruk maakte met een puntentotaal van 1583,18. In veel slechtere tijden voor de internationale containervaart zakte de index vier jaar geleden tot net boven de 400 punten.

Op het andere grote vaargebied dat de Shanghai-index sterk beïnvloedt, Azië-Amerikaanse Westkust, liggen de tarieven momenteel nog steeds hoger dan in Europa – ze zijn gemiddeld bijna 4000 dollar per teu – maar de enorme groei is in het Amerika-verkeer sinds enkele weken wel voorbij. Het gemiddelde tarief voor de Amerikaanse Westkust steeg vrijdag met welgeteld 1 dollar per teu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Spottarieven containervaart weer met een kwart omhoog | NT

Spottarieven containervaart weer met een kwart omhoog

Containerlijnvaart

De spottarieven in de containerlijnvaart tussen Azië en Europa blijven fors doorstijgen. In de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) is het gemiddelde tarief voor een twintigvoets container op het vaargebied vrijdag vastgesteld op 2948 dollar per teu. Een stijging van grofweg een kwart in vergelijking met de 2374 dollar van een week geleden.

De hoogspanning in het containervervoer op de Europa-trade brengt de totale SCFI naar een nieuwe recordhoogte van 2311,71 punten. Een maand geleden brak de index een oud hoogterecord uit 2010, een jaar waarin de SCFI destijds nog indruk maakte met een puntentotaal van 1583,18. In veel slechtere tijden voor de internationale containervaart zakte de index vier jaar geleden tot net boven de 400 punten.

Op het andere grote vaargebied dat de Shanghai-index sterk beïnvloedt, Azië-Amerikaanse Westkust, liggen de tarieven momenteel nog steeds hoger dan in Europa – ze zijn gemiddeld bijna 4000 dollar per teu – maar de enorme groei is in het Amerika-verkeer sinds enkele weken wel voorbij. Het gemiddelde tarief voor de Amerikaanse Westkust steeg vrijdag met welgeteld 1 dollar per teu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement