RTL-nieuwslezeres Sanne Staarink zal Raymond Riemen, CEO van Broekman Logistics, uitgebreid in een College Tour-achtige setting interviewen tijdens deze bijeenkomst op donderdag 21 maart, georganiseerd door Nieuwsblad Transport.

Staarink zal Riemen het hemd van het lijf vragen tijdens de sessie ‘Kopmannen aan het woord’. Waar ligt de kracht van deze ondernemer en wat zijn zijn geheimen? Hoe stuurt hij het alsmaar groeiende bedrijf binnen deze roerige tijden aan? En wat zijn toekomstplannen voor het sterk groeiende Broekman Logistics? Hoe speelt hij in op de (internationale) veranderingen binnen de markt?

Yellowstar

Tijdens de sessie wordt eveneens Frank Erftemeijer geïnterviewd. Hij is oprichter van Yellowstar Solutions en de groei en de resultaten van zijn bedrijf zijn niet onopgemerkt gebleven. Yellowstar is winnaar van twee Deloitte Fast 50 awards en staat nummer 523 in Europa’s snelst groeiende bedrijven van de Financial Times.

Professor Willem Verbeke, auteur van het boek Doeltreffend beïnvloeden, leert de deelnemers hoe je door middel van wetenschappelijk bewezen technieken een succesvollere verkoper van logistieke diensten kunt worden.

Vier podia

Het verdere programma van Management in Logistics bestaat in totaal uit vier podia: IT, Finance, Marketing/Sales en HRM. Bij het podium Marketing/Sales zal Nathalie Fransen van het Havenbedrijf Rotterdam ingaan op hoe het havenbedrijf marketing inzet voor het vermarkten van beschikbare terreinen en het aantrekken van nieuwe lading naar de Rotterdamse haven.

Jan-Hein Reeringh van Damen Shipyards legt uit hoe de scheepsbouwer leads genereert voor de verkoop van schepen. Hij vertelt aan de hand van zijn ervaring en geleerde lessen hoe logistieke bedrijven ook met weinig budget en gratis tools het verschil kunnen maken.

De marketingmanager van Broekman Logistics zal verder nog uitleggen hoe hij de nieuwste vormen van online marketing toepast om leads te genereren voor sales. Dit vraagt volgens hem om een ‘mindshift’ van de organisatie en een goede samenwerking tussen de marketing & sales afdelingen.

IT in logistiek

Bij het IT-podium worden de ontwikkelingen op het gebied van IT in transport en logistiek besproken door TNO, ethische hackers en Cisco. De logistiek digitaliseert in rap tempo en bedrijven moeten mee in de digitale transformatie om concurrerend te blijven.

Een keerzijde van het in hoog tempo digitaliseren in combinatie met de complexiteit van logistieke ketens is dat kwetsbaarheden in de keten ontstaan. De afgelopen jaren zijn meerdere incidenten in het nieuws geweest waaruit blijkt dat transport en logistiek een interessant doelwit is van cybercriminaliteit.

Tijdens deze sessie gaan sprekers Rik Poulus (TNO), ethische hackers Jan van der Put en Harm Blankers (REQON Security) in op concrete kansen en bedreigingen op het vlak van cyber resilience. Vervolgens zal Aigerim Issabayeva, cyber security specialist van Cisco, de laatste analyses van wereldwijde cyber security bedreigingen bespreken. Andere onderwerpen die bij dit podium aan bod komen zijn data-analytics, het inrichten van IT-systemen om data te kunnen delen met andere logistieke partijen en papierloos transport bij logistieke processen.

Financiële trends

De laatste financiële trends in de logistieke sector worden besproken door Patrick van Duijnhoven, directeur transport en logistiek bij ABN Amro. Management op basis van actuele financiële data wordt steeds belangrijker voor logistieke organisaties. Want de bedrijfsstrategie dient continu bijgestuurd te worden. Daarom zal Roelof Oostindiën van De Jong & Laan ingaan op benchmarks: hoe scoren de logistieke bedrijven ten opzichte van elkaar? Hoe bereken je de juiste KPI’s, als het gaat om rendement en kosten? Hoe reken je de juiste kosten aan een individuele rit toe?

Verder is er een sessie over supply chain financiering. Er kunnen voor een leverancier namelijk vele maanden zitten tussen het binnenkomen van een order en daadwerkelijke uitbetaling door de afnemer. Logistieke dienstverleners zijn een belangrijke schakel om vervroegde financiering mogelijk te maken voor leveranciers.

Marcel Bos, auteur en docent bij de TU Delft, geeft tips voor het overbrengen van targets op collega’s. En Max van Rijssel van Grant Thornton Nederland vertelt alles over de rol van financials bij CO2-uitstoot. Want rapportages over de uitstoot van broeikasgassen zijn in de praktijk nauwelijks gestandaardiseerd en voldoen meestal niet aan de internationale normen.

Strategische HR-planning

Het podium HRM zal tijdens de sessie ‘Strategische HR-planning’ logistieke organisaties adviseren om in te springen op de huidige tekorten aan chauffeurs en logistiek personeel. Verder vertelt de HR-manager van XPO Logistics over hun manier van werving en selectie. De HR-manager van Jan de Rijk Logistics deelt haar visie op hoe mensen écht het verschil kunnen maken in een organisatie.

Het Sectorinstituut Transport en Logistiek geeft praktische voorbeelden hoe logistieke bedrijven de juiste mensen kunnen werven én behouden. En Venturn gaat in op sociale innovatie. Want een hiërarchische structuur bemoeilijkt snelle communicatie en daarmee het doorvoeren van verandering. Daarnaast is er een workshop over ‘Employer branding’ en vindt het HR-debat plaats. (BP)

Het volledige programma en aanmeldformulier is te vinden via www.managementinlogistics.nl