Toch zijn er volgens verladersorganisatie Evofenedex signalen dat de logistieke verbindingen met het Aziatische land weer langzaam op gang komen. ‘Het is nog te vroeg om te spreken van een herstel, aangezien Chinese terminals en loodsen nog steeds verstopt zijn en personeel nog niet volledig inzetbaar is. Ook is er nog een tekort aan chauffeurs.’.

Zo zijn de terminals in Shanghai volgelopen en is er weinig ruimte meer voor extra containers. Om dat probleem te ondervangen, worden containers vanaf de vrachtauto rechtstreeks aan boord geplaatst of vanaf het schip op de vrachtauto gezet. Andere havens in de Chinese regio’s zouden dat ook overwegen.

Beladingsgraad

Gemiddeld daalde de beladingsgraad van een containerschip met 30%. Ook de luchtvaartmarkt heeft flink last van de coronacrisis met een krimp van maar liefst 80%. Wel is er sprake van een licht herstel via de directe vrachtvluchtverbindingen tussen China en Europa.

Daarnaast zijn logistieke dienstverleners bezig om extra chartervluchten te regelen. Dat is voor hen de enige manier om wat te doen aan het tekort aan vrachtruimte. De bellyruimte is nog altijd zeer beperkt vanwege het schrappen van vrijwel alle passagiersvluchten. Eerder pleitte Evofenedex er al voor om niet-gevlogen slots van Schiphol uit te geven aan vrachtvluchten met China.

Ondertussen heeft het virus ook in Europa haar intrede gedaan. In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is deze week voor het eerst een besmetting vastgesteld. Een man is maandagmiddag met een zware longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Erkelenz, op zo’n twintig kilometer van de grens met Nederland.

Europa

De uitbraak van het coronavirus in Italië is de grootste uitbraak in Europa, met honderden geïnfecteerde mensen in de noordelijke regio’s Veneto en Lombardije. Maar het virus heeft ook de kop opgestoken in andere EU-landen.

Het gaat onder meer om Frankrijk, Spanje, Engeland, Noorwegen, Finland, Oostenrijk en Zwitserland. Overigens zijn daar nog niet overal doden gevallen. Wel zijn op dit moment in het noorden van Italië al minimaal elf mensen overleden als gevolg van het virus. Nederland was woensdagochtend, voor zover bekend, nog virusvrij.

De beurzen lieten deze week zware verliezen zien vanwege angst voor de gevolgen van de virusuitbraak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement