De ENVI-commissie nam dinsdag vijf voorstellen aan die onderdeel zijn van het vergroeningspakket ‘Fit for 55’. De plannen voor vernieuwing van het systeem voor emissiehandel (ETS) konden rekenen op een ruime meerderheid.

De ENVI-commissie is leidend bij de besluitvorming over de uitstootheffingen. Formeel moet de plenaire stemming in juni nog worden afgewacht, maar gezien de samenstelling van de commissie is de verwachting dat het parlement dan zal instemmen met het voorstel. Het EP kan wel nog met amendementen komen.

Rechten kopen

Rederijen moeten straks emissierechten kopen om CO2 uit te mogen stoten. Brussel wil driekwart van de opbrengst via een fonds teruggeven aan de sector om te verduurzamen. Het zogenoemde Ocean Fund krijgt daarmee een miljardenbudget.

De ENVI-commissie heeft zich verder achter een uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS) naar het goederenvervoer over de weg geschaard. Deze heffing, die in de praktijk de vorm krijgt van een brandstoftaks, zal de prijs van diesel vanaf 2025 verder opstuwen. Anders dan de Europese Commissie eerder van plan was, blijven consumenten tot 2029 vrijgesteld van deze heffing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement