De grootaandeelhouder van XPO Logistics lijkt zich met het besluit langzaam voor te bereiden op een exit bij XPO Logistics, dat hij 11 jaar geleden met een krediet van 150 miljoen dollar heeft uitgebouwd tot een wereldspeler in de logistiek met een beurswaarde van rond de zes miljard dollar.

Opsplitsing

De laatste twee jaar was Jacobs overigens al met dezelfde voortvarendheid bezig om zijn logistieke schepping weer op te splitsen. Zo verzelfstandigde hij de divisie contractlogistiek en bracht hij het naar de beurs als GXO om zo meer beurswaarde voor de aandeelhouders, waaronder hijzelf, te creëren. Andere onderdelen zijn verkocht of staan nog in de etalage zoals de Europese activiteiten van XPO in het landvervoer.

Jacobs zegt na zijn vertrek als XPO-topman geen plannen te hebben om achter de geraniums plaats te nemen, maar wil zich richten op nieuwe uitdagingen in het bedrijfsleven. ‘Om de tien jaar vind ik mijzelf weer uit en zoek ik een andere bedrijfstak om beurswaarde in te creëren’, stelt hij.  Welke tak dat is, laat hij voorlopig in het midden. ‘Als de tijd komt om me te richten op het volgende grote ding is er geen gebrek aan mogelijkheden om voor aandeelhouders massaal waarde te ontwikkelen.’

500 acquisities

Blijkens de Amerikaanse media was Jacobs in zijn gehele loopbaan goed voor zo’n kleine 500 acquisities en 250 zogeheten greenfield openingen. Voor de financiering wist hij een totaalbedrag van 25 miljard dollar aan te trekken bij investeerders, banken en vermogensbeheerders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement