Brussel komt ‘heel snel’ met wetgeving zodat airlines die door het coronavirus vluchten moeten schrappen, hun historische rechten op Europese luchthavens niet verliezen, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Het virus heeft een ‘enorme impact’ op de luchtvaartindustrie, zei Von der Leyen. ‘En het gaat met de dag slechter. We willen het tijdelijk makkelijker maken voor maatschappijen om hun slots te houden. Dat zal ook de CO2-uitstoot verlagen doordat vliegtuigen die vrijwel leeg zijn, niet meer de lucht in hoeven’, voegde ze eraan toe.

Rechten verliezen

Nu moeten airlines 80% van hun vluchten conform de slottoewijzing uitvoeren anders verliezen zij die rechten om in het volgend seizoen die vluchten uit te voeren. Veel maatschappijen vliegen om die reden nu met beperkt gevulde vliegtuigen.

De luchtvaartbranche had vorige week al om coulance gevraagd. Eerder had de Europese slotcoördinatie al besloten voorlopig niet te gaan handhaven. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had tevens in Brussel om opschorting van de regels verzocht.