Kenia veilt vrachtvliegtuigen van wanbetalers

luchtvracht

Wie snel nog goedkoop een vracht-of passagiersvliegtuig op de kop wil tikken, kan terecht bij de Keniase luchtvaartautoriteiten (KAA). Dat veilt tussen 17 en 22 november 73 vliegtuigen, waarvan de eigenaars al lange tijd de parkeergelden niet hebben betaald op diverse luchthavens van het land.

lockheed hercules

KAA wil met de publieke verkoop zo snel mogelijk af van de vliegtuigen, die nu dure parkeerplaatsen innemen op het vliegtuigplatform van onder meer Nairobi Airport. Het heeft eerder in 2020 via aanmaningen geprobeerd de eigenaars te bewegen de uitstaande rekeningen te betalen en de vliegtuigen te verwijderen. Ook toen werd al gedreigd de vliegtuigen te veilen. De waarschuwingen maakten tot nu toe weinig indruk.

Oudjes

Wie naar de veilingcatalogus kijkt van de KAA, moet vrezen dat het niet direct storm zal lopen met koopgegadigden voor de vliegtuigen. Los van de vaak slechte staat van de vliegtuigen, gaat het om de nodige oudjes, waaronder DC8’s en B707s uit de jaren zestig van de vorige eeuw en enkele AN12-freighters.

De prijslijst biedt wel enkele koopjes, waaronder een Lockheed Hercules transportvliegtuig tegen een startprijs van amper 800 dollar. Dit vrachtvliegtuig, dat ook door de Nederlandse luchtmacht wordt gebruikt, kan 23 ton vervoeren, wordt in de catalogus vermeld, die het vakblad Cargoforwarder heeft ingezien.

Voor een Cessna 206 wordt een bodemprijs van 94.342 dollar gevraagd. Voorwaarde bij de verkoop is dat de nieuwe eigenaars de vliegtuigen binnen 7 dagen verwijderen anders riskeren ze een boete van 90 dollar per dag. Onverkochte vliegtuigen worden in beslag genomen en door de Keniase autoriteiten gesloopt.

Niet luchtwaardig

De Keniase luchthavens hebben intussen niet de illusie met de veiling de achterstallige parkeergelden volledig te kunnen innen. Het is zelfs de vraag of de nieuwe eigenaars een fractie van de vliegtuigen weer luchtwaardig krijgen gezien de bijzonder slechte technische staat van de toestellen en de jarenlange verwaarlozing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Kenia veilt vrachtvliegtuigen van wanbetalers | NT

Kenia veilt vrachtvliegtuigen van wanbetalers

luchtvracht

Wie snel nog goedkoop een vracht-of passagiersvliegtuig op de kop wil tikken, kan terecht bij de Keniase luchtvaartautoriteiten (KAA). Dat veilt tussen 17 en 22 november 73 vliegtuigen, waarvan de eigenaars al lange tijd de parkeergelden niet hebben betaald op diverse luchthavens van het land.

lockheed hercules

KAA wil met de publieke verkoop zo snel mogelijk af van de vliegtuigen, die nu dure parkeerplaatsen innemen op het vliegtuigplatform van onder meer Nairobi Airport. Het heeft eerder in 2020 via aanmaningen geprobeerd de eigenaars te bewegen de uitstaande rekeningen te betalen en de vliegtuigen te verwijderen. Ook toen werd al gedreigd de vliegtuigen te veilen. De waarschuwingen maakten tot nu toe weinig indruk.

Oudjes

Wie naar de veilingcatalogus kijkt van de KAA, moet vrezen dat het niet direct storm zal lopen met koopgegadigden voor de vliegtuigen. Los van de vaak slechte staat van de vliegtuigen, gaat het om de nodige oudjes, waaronder DC8’s en B707s uit de jaren zestig van de vorige eeuw en enkele AN12-freighters.

De prijslijst biedt wel enkele koopjes, waaronder een Lockheed Hercules transportvliegtuig tegen een startprijs van amper 800 dollar. Dit vrachtvliegtuig, dat ook door de Nederlandse luchtmacht wordt gebruikt, kan 23 ton vervoeren, wordt in de catalogus vermeld, die het vakblad Cargoforwarder heeft ingezien.

Voor een Cessna 206 wordt een bodemprijs van 94.342 dollar gevraagd. Voorwaarde bij de verkoop is dat de nieuwe eigenaars de vliegtuigen binnen 7 dagen verwijderen anders riskeren ze een boete van 90 dollar per dag. Onverkochte vliegtuigen worden in beslag genomen en door de Keniase autoriteiten gesloopt.

Niet luchtwaardig

De Keniase luchthavens hebben intussen niet de illusie met de veiling de achterstallige parkeergelden volledig te kunnen innen. Het is zelfs de vraag of de nieuwe eigenaars een fractie van de vliegtuigen weer luchtwaardig krijgen gezien de bijzonder slechte technische staat van de toestellen en de jarenlange verwaarlozing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement