Luchtvrachtprijzen weer flink in de lift

China - EU

De luchtvrachtprijzen vanaf Hong Kong en Europa zijn in april met ruim 30% flink gestegen naar een gemiddeld niveau van 6 dollar per kilo. Dat is ruim een dollar meer per kilo dan in maart toen er sprake was van een lichte dip in de luchtvrachtprijzen.

Dat laat de laatste Baltic Airfreight Index (BAI) zien. Ook de export uit Hong Kong naar Noord-Amerika liet een prijsherstel zien, maar die was met 13% naar 9,57 dollar per kilo aanzienlijk lager voor de Amerikaanse verladers.

De stijgende vrachtprijzen in de markt volgen op de groeiende luchtvrachtvolumes in april en laten zien dat de markt van en naar Hong Kong (de grootste vrachtluchthaven van de wereld) de negatieve effecten van de Oekraïne-oorlog en de Chinese reis-en corona-restricties in en rond Shanghai al heeft verteerd.

Shanghai

Volgens insiders blijven de onderliggende algemene marktcondities, zoals de beperkte luchtvrachtcapaciteit en de problemen in de containervaart, weer de luchtvrachtprijzen domineren. Die marktomstandigheden  laten de vraag naar luchtvracht weer toenemen en daardoor de tarieven. dat dit al zo vroeg in het seizoen gebeurt, is een eerste signaal dat de prijzen dit jaar weer nieuwe hoogterecords gaat breken.

De vrachttarieven vanaf Shanghai, de tweede luchthaven van China, laten intussen een meer volatiele ontwikkeling zien met wekelijkse prijsschommelingen van 10,12 dollar tot 9,12 dollar per kilo, aldus BAI. De lockdowns in en rond de stad, waardoor twee derde van de luchtvrachtruimte verdween,  is daar onder meer debet aan. Verder is het truckverkeer van en naar de luchthaven ontregeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Luchtvrachtprijzen weer flink in de lift | NT

Luchtvrachtprijzen weer flink in de lift

China - EU

De luchtvrachtprijzen vanaf Hong Kong en Europa zijn in april met ruim 30% flink gestegen naar een gemiddeld niveau van 6 dollar per kilo. Dat is ruim een dollar meer per kilo dan in maart toen er sprake was van een lichte dip in de luchtvrachtprijzen.

Dat laat de laatste Baltic Airfreight Index (BAI) zien. Ook de export uit Hong Kong naar Noord-Amerika liet een prijsherstel zien, maar die was met 13% naar 9,57 dollar per kilo aanzienlijk lager voor de Amerikaanse verladers.

De stijgende vrachtprijzen in de markt volgen op de groeiende luchtvrachtvolumes in april en laten zien dat de markt van en naar Hong Kong (de grootste vrachtluchthaven van de wereld) de negatieve effecten van de Oekraïne-oorlog en de Chinese reis-en corona-restricties in en rond Shanghai al heeft verteerd.

Shanghai

Volgens insiders blijven de onderliggende algemene marktcondities, zoals de beperkte luchtvrachtcapaciteit en de problemen in de containervaart, weer de luchtvrachtprijzen domineren. Die marktomstandigheden  laten de vraag naar luchtvracht weer toenemen en daardoor de tarieven. dat dit al zo vroeg in het seizoen gebeurt, is een eerste signaal dat de prijzen dit jaar weer nieuwe hoogterecords gaat breken.

De vrachttarieven vanaf Shanghai, de tweede luchthaven van China, laten intussen een meer volatiele ontwikkeling zien met wekelijkse prijsschommelingen van 10,12 dollar tot 9,12 dollar per kilo, aldus BAI. De lockdowns in en rond de stad, waardoor twee derde van de luchtvrachtruimte verdween,  is daar onder meer debet aan. Verder is het truckverkeer van en naar de luchthaven ontregeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement