De Oekraïense vrachtvervoerder, gespecialiseerd in het transport van extreem zware en lange luchtvrachtzendingen met een vloot van An124’s neemt daar ironische genoeg de plek in van concurrent Volga Dnepr. De Russische rivaal is sinds de EU-sancties van begin maart niet meer welkom is op de Duitse vrachtluchthaven.

AN225

Door de gevechten op de vrachtluchthaven van Kyiv tussen Russische en Oekraïense troepen werd een drietal vrachtvliegtuigen van Antonov Airlines vernietigd, waaronder het grootste vrachtvliegtuig van de wereld, de AN225 Mriya. Een AN74 en AN26 gingen ook verloren, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Twee AN124’s werden zwaar beschadigd en een besluit over een mogelijke reparatie heeft de airline nog niet genomen. Ook was er grote schade aan de ladingsbaan, toegangswegen en de loodsen op de luchthaven.

Motoren en reserve-onderdelen

Vijf AN124 zullen nu worden gestationeerd voor onbepaalde op Leipzig Airport, heet het. Vanuit de Duitse luchthaven zullen ze vluchten uitvoeren voor de NAVO, de Oekraïense  overheid en hulporganisaties. Antonov Airlines is inmiddels bezig om ook reserve-onderdelen en motoren voor de vrachtgiganten naar Kyiv naar Leipzig te verplaatsen, want ook het onderhoud zal voorlopig in Leipzig moeten gebeuren. En het noodzakelijk personeel voor het onderhoud en planning zal eveneens worden verhuisd van de Oekraïense hoofdstad naar de Duitse luchthaven.

Leipzig Airport is door de aanwezigheid van DHL Express de afgelopen jaren uitgegroeid toot de vierde vrachtluchthaven van Europa, net achter Schiphol. Vorig jaar werd er 1,6 miljard ton aan goederen overgeslagen. De luchthaven verwerkte over het eerste kwartaal van dit jaar ruim 385.000 ton aan vracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement