Volgens bronnen op de luchthaven is Van Hemert het slachtoffer geworden van een grote schoonmaak, die de nieuwe topman Ruud Sondag van Schiphol houdt binnen het hoger management. Eerder werd al bekend dat Sjoerd Blüm, de hoogste data-directeur van Schiphol, het veld moet ruimen.

Van Hemert werkt al ruim veertien jaar voor de Schiphol Group en was in maart 2021 aangesteld op haar nieuwe positie, die ook luchtvracht omvatte. Haar benoeming viel destijds samen met een ingrijpende sanering van het vrachtteam, waarbij een groot aantal leidende vrachtmanagers verdween.

‘Onmogelijke taak’

Volgens een insider werd Van Hemert ook intern verantwoordelijk gehouden voor de lange wachtrijen bij de beveiliging op Schiphol vorig jaar. ‘Dat was eigenlijk een onmogelijke taak’, aldus de bron. Hij wijst er verder op dat haar verantwoordelijkheid voor twee bedrijfstakken, aviation development en luchtvracht, een moeilijke opgave was. ‘Die twee sectoren moet je los zien en managen.’

Dat vindt ook ACN-directeur Maarten van As in een reactie op het verrassend vertrek van Van Hemert. ‘We kennen de reden niet van haar afscheid, maar het is wederom aanleiding voor ons om te pleiten voor een aparte vrachtdirecteur met alleen luchtvracht en het Port Community Systeem Cargonaut in zijn portefeuille’, stelt hij.

Vrachtklanten serieus nemen

Van As: ‘Wij pleiten al jaren voor een stevigere positie van luchtvracht binnen de Schiphol-organisatie. Dus met een eigen directeur die rechtstreeks aan de directie van Schiphol rapporteert. Daarmee laat Schiphol zien dat ze haar luchtvrachtklanten serieus neemt.’

‘Schiphol heeft nu een complexe organisatie, waarbij luchtvracht onder operations valt. Idee was dat luchtvracht daarmee beter ondersteund zou kunnen worden vanuit de organisatie. In de praktijk zien we echter de afgelopen periode dat de kleine luchtvrachtafdeling werd geleefd door de wachtrijproblematiek aan passagierskant en alles wat daar bij kwam kijken. Voortdurend brandjes blussen waardoor belangrijke langetermijnontwikkelingen voor de luchtvrachtketen niet de aandacht kregen die ze verdienen zoals het Smart Cargo Mainport Programma, de ontwikkeling van Schiphol Zuid-Oost tot Cargo City en de bouw van een toekomstgericht Port Community Systeem.’

Van Hemert was onlangs nog te gast bij NT tijdens een webinar over Digitaal Vooraanmelden van lokale exportvracht op Schiphol. Bekijk hieronder de uitzending.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement