De grote vraag is nu of de Duitse regering een veto uitspreekt over de deal, want ofschoon Kharitonin niet op de EU-sanctielijst staat van rijke Russen heeft de Bondsrepubliek met de een eigen wet (voor buitenlandse handel en transacties) een zwaar wapen in de hand om de koop van het vliegveld door Russen alsnog te blokkeren. Daarbij is het aan het ministerie van Economische Zaken om te onderzoeken of aan alle bepalingen van de wet is voldaan.

Nürburgring

De Russische oligarch, rijk geworden in de farmacie, is geen onbekende in Duitsland. Zo bezit hij sinds 2014 het beroemde Duitse racecircuit, de Nürburgring, middels zijn Duitse holding NR Holding. Het is ook dit bedrijf dat de twintig miljoen euro heeft gestort op een aparte notarisrekening om een meerderheid van de aandelen te verwerven in Hahn Airport, melden de Duitse media .

De afgelegen luchthaven, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van het grote Frankfurt Airport, was vroeger een Amerikaans militair vliegveld, maar werd later door de diverse Duitse deelstaten ontwikkeld tot een vrachtvliegveld. Ook budget-airlines als Ryanair maken gebruik van het vliegveld.

Hahn Airport werd ruim vijf jaar geleden overgenomen door het Chinese HNA om er een Europese hub voor onder meer Chinese vrachtmaatschappijen van te maken. In de loop van 2021 draaide het Chinese moederbedrijf, dat gebukt ging onder een extreem hoge schuldenlast, echter de geldkraan dicht en moest de Hahn Airport het faillissement aanvragen.

Koop mislukt

Sindsdien zoekt de Duitse curator Jan Markus Plathner naar een koper voor het vliegveld. Die leek hij vorig jaar gevonden te hebben in de vorm van het Duitse vastgoedbedrijf SWIFT Conjoy uit Frankfurt, dat het hoogste bod neerlegde maar uiteindelijk de toegezegde koopsom niet overmaakte. Daardoor kon het gehele verkoopproces weer opnieuw beginnen.

De Russische miljardair Kharitonin heeft nu wel het hoogste bod uitgebracht, maar is overigens niet de enige potentiële koper voor het vliegveld, meldt het Duitse persbureau DPA. De andere partij is het vastgoedbedrijf Richter uit het nabijgelegen Mainz. Daarmee heeft de Duitse curator een alternatief achter de hand als de Duitse regering de koop door de Russische oligarch blokkeert.

Dat wordt waarschijnlijk al komende dinsdag duidelijk tijdens een bijeenkomst van de faillissementsrechtbank in het Duitse Bad Kreuznach.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement