NYK neemt definitief afscheid van Nippon Cargo Airlines

ANA verwerft vrachtvervoerder

Het Japanse NYK heeft definitief een akkoord bereikt over de transfer van alle aandelen in de Japanse vrachtvervoerder Nippon Cargo Airlines (NCA) aan luchtvaartmaatschappij ANA. Dat hebben de twee partijen bekendgemaakt.

Foto: Angel DiBilio / Shutterstock.com

De overname zorgt ervoor dat ANA vanaf oktober van dit jaar in een klap een grote speler wordt in het mondiale luchtvrachtvervoer met de acht B747-8F’s van NCA. Daarnaast heeft de Japanse vrachtmaatschappij nog vijf B747-400F’s in bezit, die momenteel vliegen bij Atlas Air en het Belgisch/Ierse ASL.

De twee partijen hadden in maart van dit jaar al een intentieverklaring ondertekend voor de transfer van de aandelen. De verkopende partij NYK zegt in een reactie dat NCA de vrachtactiviteiten beter onder de paraplu van een airline-groep kan uitbouwen dan bij de rederij. De verkoop staat daarmee haaks op de recente ambitie van andere rederijen zoals Maersk, MSC en CMA CGM om een eigen vrachtmaatschappij op te zetten.

Hoge kosten

NYK laat verder weten dat vooral de hoge kosten voor de exploitatie van een vrachtmaatschappij, inclusief training van piloten, onderhoud en aanschaf van nieuwe vliegtuigen, de belangrijkste drijfveren waren voor de exit uit de luchtvracht. In 2018 moest het de complete vrachtvloot voor maanden aan de grond houden wegens onderhoudsproblemen. Nog begin van dit jaar kreeg het van de Japanse luchtvaartmaatschappij een waarschuwing dat er wederom gebreken waren geconstateerd bij het onderhoud.

NCA werd mede opgezet door NYK in 1978. In 2010 verwierf het bedrijf alle aandelen om ‘een compleet logistiek concern te worden op het gebied van land, zee- en luchtvaartgebied’. Die ambitie heeft NYK niet langer meer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

NYK neemt definitief afscheid van Nippon Cargo Airlines | NT

NYK neemt definitief afscheid van Nippon Cargo Airlines

ANA verwerft vrachtvervoerder

Het Japanse NYK heeft definitief een akkoord bereikt over de transfer van alle aandelen in de Japanse vrachtvervoerder Nippon Cargo Airlines (NCA) aan luchtvaartmaatschappij ANA. Dat hebben de twee partijen bekendgemaakt.

Foto: Angel DiBilio / Shutterstock.com

De overname zorgt ervoor dat ANA vanaf oktober van dit jaar in een klap een grote speler wordt in het mondiale luchtvrachtvervoer met de acht B747-8F’s van NCA. Daarnaast heeft de Japanse vrachtmaatschappij nog vijf B747-400F’s in bezit, die momenteel vliegen bij Atlas Air en het Belgisch/Ierse ASL.

De twee partijen hadden in maart van dit jaar al een intentieverklaring ondertekend voor de transfer van de aandelen. De verkopende partij NYK zegt in een reactie dat NCA de vrachtactiviteiten beter onder de paraplu van een airline-groep kan uitbouwen dan bij de rederij. De verkoop staat daarmee haaks op de recente ambitie van andere rederijen zoals Maersk, MSC en CMA CGM om een eigen vrachtmaatschappij op te zetten.

Hoge kosten

NYK laat verder weten dat vooral de hoge kosten voor de exploitatie van een vrachtmaatschappij, inclusief training van piloten, onderhoud en aanschaf van nieuwe vliegtuigen, de belangrijkste drijfveren waren voor de exit uit de luchtvracht. In 2018 moest het de complete vrachtvloot voor maanden aan de grond houden wegens onderhoudsproblemen. Nog begin van dit jaar kreeg het van de Japanse luchtvaartmaatschappij een waarschuwing dat er wederom gebreken waren geconstateerd bij het onderhoud.

NCA werd mede opgezet door NYK in 1978. In 2010 verwierf het bedrijf alle aandelen om ‘een compleet logistiek concern te worden op het gebied van land, zee- en luchtvaartgebied’. Die ambitie heeft NYK niet langer meer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement