In totaal verloor Schiphol in de afgelopen acht maanden ruim 14% van de vrachtvluchten vergeleken met 2022. De teller staat momenteel op 10.757 vrachtvluchten met nog vier maanden te gaan en de verwachting van de analisten is dat een herstel er voorlopig in dit marktsegment niet in zit.
Belly-capaciteit
De internationale luchtvrachtsector lijdt al enige tijd onder een zwakke marktvraag en lagere tarieven, waardoor het rendement op de vrachtvluchten wordt ondermijnd. Daarnaast krijgen de vrachtvliegtuigen steeds meer concurrentie van passagiersmaatschappijen, die weer volop goedkopere belly-capaciteit in de markt zetten na de coronacrisis.
Een andere factor is de toenemende politieke onzekerheid rond Schiphol. Zo wil de Nederlandse overheid het aantal vliegbewegingen reduceren van 500.000 naar 440.000 vliegbewegingen per jaar in 2024 en ingrijpen in de vrachtafhandeling op Schiphol.
Minder export
Het afgehandelde vrachtvolume op Schiphol daalde in augustus met 5,8% naar 110.000 ton minder hard dan het aantal vrachtvluchten. Daarbij viel vooral op dat de importstromen zich vorige maand ook negatief ontwikkelde met een verlies van 3%. Bij de export is er al het hele jaar sprake van verval. Over de maand augustus lag dat volumeverlies op 8,6%.
Over de eerste acht maanden van het kalenderjaar kwam de overslag op de luchthaven net boven de 900.000 ton (-5,8%) uit. Daarbij daalden de exportstromen met 11,5%, maar bleef de import nog op het niveau van 2022.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?