Bombardementen Gaza zorgen voor piek in luchtvrachtprijzen Israël

Exportstromen bijna 40% duurder

De luchtvrachttarieven voor exportzendingen vanuit Israël zijn sinds de bombardementen in de Gazastrook met bijna 40% gestegen. Dat meldt Bloomberg op basis van prijsindex van vrachtbeurs Freightos.

Pakketvracht, luchtvracht
Foto: Shutterstock

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben de reguliere vluchten op Israël na de terroristische aanslagen van Hamas en de Israëlische tegenacties gestaakt of beperkt, waardoor veel capaciteit uit de markt is verdwenen en de activiteiten zijn verstoord, laat het persbureau weten. Dat heeft er voor gezorgd dat de dagprijzen voor uitgaande vrachtstromen met 37% zijn gestegen vanuit Tel Aviv Airport naar de grootste Europese vrachtluchthaven van Frankfurt. Daar moet nu per kilo een bedrag van 2,41 dollar voor worden neergeteld in plaats van 1,76 dollar.

In de tegenovergestelde richting valt de stijging van de kiloprijs met 14 cent naar 2,26 dollar nog mee, maar dat heeft er ook mee te maken dat het aanbod inkomend een stuk lager ligt sinds de terroristische aanslagen, twee weken geleden. Hoe lang de stijging zal duren is nog ongewis. De Amerikaanse expresvervoerders als FedEx en UPS hebben hun dagelijkse vluchten op Israël weer hervat, maar wijzen dat pakketdiensten op het zuiden van het land voorlopig niet worden uitgevoerd.

Lagere containerprijzen

In de containermarkt zijn daarentegen de tarieven sinds vorig week licht gedaald. De verwachting is dat dit snel zal veranderen zodra rederijen de extra verzekeringskosten en oorlogstoeslagen in rekening gaan brengen. Het Israëlische Zim heeft dat enkele dagen geleden al gedaan.

Bombardementen Gaza zorgen voor piek in luchtvrachtprijzen Israël | NT

Bombardementen Gaza zorgen voor piek in luchtvrachtprijzen Israël

Exportstromen bijna 40% duurder

De luchtvrachttarieven voor exportzendingen vanuit Israël zijn sinds de bombardementen in de Gazastrook met bijna 40% gestegen. Dat meldt Bloomberg op basis van prijsindex van vrachtbeurs Freightos.

Pakketvracht, luchtvracht
Foto: Shutterstock

Veel luchtvaartmaatschappijen hebben de reguliere vluchten op Israël na de terroristische aanslagen van Hamas en de Israëlische tegenacties gestaakt of beperkt, waardoor veel capaciteit uit de markt is verdwenen en de activiteiten zijn verstoord, laat het persbureau weten. Dat heeft er voor gezorgd dat de dagprijzen voor uitgaande vrachtstromen met 37% zijn gestegen vanuit Tel Aviv Airport naar de grootste Europese vrachtluchthaven van Frankfurt. Daar moet nu per kilo een bedrag van 2,41 dollar voor worden neergeteld in plaats van 1,76 dollar.

In de tegenovergestelde richting valt de stijging van de kiloprijs met 14 cent naar 2,26 dollar nog mee, maar dat heeft er ook mee te maken dat het aanbod inkomend een stuk lager ligt sinds de terroristische aanslagen, twee weken geleden. Hoe lang de stijging zal duren is nog ongewis. De Amerikaanse expresvervoerders als FedEx en UPS hebben hun dagelijkse vluchten op Israël weer hervat, maar wijzen dat pakketdiensten op het zuiden van het land voorlopig niet worden uitgevoerd.

Lagere containerprijzen

In de containermarkt zijn daarentegen de tarieven sinds vorig week licht gedaald. De verwachting is dat dit snel zal veranderen zodra rederijen de extra verzekeringskosten en oorlogstoeslagen in rekening gaan brengen. Het Israëlische Zim heeft dat enkele dagen geleden al gedaan.