Topmanager bekent Polar Air voor tientallen miljoenen te hebben opgelicht

vrachtfraude voor 52 miljoen euro

Robert Schirmer, oud-bestuurder van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Polar Air Cargo, heeft toegegeven samen met negen andere managers zijn werkgever voor miljoenen te hebben bedrogen. Dat meldt de Amerikaanse rechtbank in de staat New York.

Foto: Thiago B Trevisan / Shutterstock.com

Schirmer heeft samen met negen andere managers de airline, eigendom van Atlas Air en DHL, voor een bedrag van 52 miljoen euro opgelicht, luidt de aanklacht. Dat deed hij door samen te zweren met een aantal intermediairs. Met deze gsa’s en expediteurs sloot hij lucratieve vervoerscontracten af tegen bijzonder lage tarieven. Ook stond er altijd kostbare vrachtruimte ter beschikking tegen weggeefprijzen. Deze goedkope vrachtcapaciteit werd vervolgens tegen de gangbare (hoge) markttarieven doorverkocht aan verladers.

Royaal beloond

Voor deze diensten werd de manager van Polar Air Cargo samen met drie mede-fraudeurs bij de vrachtmaatschappij royaal beloond met onderhandse betalingen op basis van het aantal kilo’s dat was vervoerd of op basis van een bepaald percentage van onderhandse winst dat via de illegale afspraken was behaald.

Op deze fraude, die zich over een tijdsbestek van 12 jaar (2009 tot 2021) heeft afgespeeld, staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar in de VS. De voormalige topmanager van Polar Air Cargo heeft er verder als onderdeel van de schuldbekentenis in toegestemd een bedrag van 9,3 miljoen dollar als schadevergoeding te betalen aan Polar Air Cargo. Daarnaast moet hij een geldboete betalen van bijna 1 miljoen euro. Of hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten, moet nog blijken. Het vonnis in deze zaak staat gepland voor februari van volgend jaar.

Schirmer staat terecht met nog drie andere topmanagers van Polar Air Cargo. Daarnaast zijn ook zes managers van intermediairs betrokken bij de complexe fraude-zaak. Wat er met hen gebeurt, is nog onduidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Topmanager bekent Polar Air voor tientallen miljoenen te hebben opgelicht | NT

Topmanager bekent Polar Air voor tientallen miljoenen te hebben opgelicht

vrachtfraude voor 52 miljoen euro

Robert Schirmer, oud-bestuurder van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Polar Air Cargo, heeft toegegeven samen met negen andere managers zijn werkgever voor miljoenen te hebben bedrogen. Dat meldt de Amerikaanse rechtbank in de staat New York.

Foto: Thiago B Trevisan / Shutterstock.com

Schirmer heeft samen met negen andere managers de airline, eigendom van Atlas Air en DHL, voor een bedrag van 52 miljoen euro opgelicht, luidt de aanklacht. Dat deed hij door samen te zweren met een aantal intermediairs. Met deze gsa’s en expediteurs sloot hij lucratieve vervoerscontracten af tegen bijzonder lage tarieven. Ook stond er altijd kostbare vrachtruimte ter beschikking tegen weggeefprijzen. Deze goedkope vrachtcapaciteit werd vervolgens tegen de gangbare (hoge) markttarieven doorverkocht aan verladers.

Royaal beloond

Voor deze diensten werd de manager van Polar Air Cargo samen met drie mede-fraudeurs bij de vrachtmaatschappij royaal beloond met onderhandse betalingen op basis van het aantal kilo’s dat was vervoerd of op basis van een bepaald percentage van onderhandse winst dat via de illegale afspraken was behaald.

Op deze fraude, die zich over een tijdsbestek van 12 jaar (2009 tot 2021) heeft afgespeeld, staat een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar in de VS. De voormalige topmanager van Polar Air Cargo heeft er verder als onderdeel van de schuldbekentenis in toegestemd een bedrag van 9,3 miljoen dollar als schadevergoeding te betalen aan Polar Air Cargo. Daarnaast moet hij een geldboete betalen van bijna 1 miljoen euro. Of hij nog een gevangenisstraf moet uitzitten, moet nog blijken. Het vonnis in deze zaak staat gepland voor februari van volgend jaar.

Schirmer staat terecht met nog drie andere topmanagers van Polar Air Cargo. Daarnaast zijn ook zes managers van intermediairs betrokken bij de complexe fraude-zaak. Wat er met hen gebeurt, is nog onduidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement