Teleurstellend nulresultaat voor Lufthansa Cargo

kwartaalwinst vorig jaar nog 330 miljoen

Bij Lufthansa Cargo zag het resultaat voor belasting en rentelasten (ebit) over het derde kwartaal met 100% teruglopen van 330 miljoen euro naar nul. Dat maakte de Duitse moedermaatschappij Lufthansa donderdag bekend. Het is voor het eerst sinds vier jaar dat het bedrijf geen winst schrijft.

Foto: Jakub Rutkiewicz / Shutterstock.com

De laatste keer dat dit gebeurde was in het derde kwartaal van 2019, toen de vrachtactiviteiten een negatief ebit van 49 miljoen euro opleverden.

De vrachtactiviteiten van Lufthansa Cargo omvatten behalve de eigen vrachtvluchten (inclusief belly-capaciteit van moederbedrijf Lufthansa) de activiteiten van zusterbedrijven time:matters, Jettainer, HeyWorld en het 50% belang in vrachtmaatschappij AeroLogic. Dit laatste bedrijf vliegt hoofdzakelijk voor  DHL Express, de andere aandeelhouder van Aerologic.

Omzetdaling van 41%

Lufthansa Cargo zag in het derde kwartaal de omzet met ruim 40% afnemen naar 675 miljoen euro, terwijl de beladingsgraad marginaal (0,8 procentpunt) afnam naar 55,6%. De productie in verkochte tonkilometers vracht liet verder een daling zien van 5%.

Intussen nam de totale vrachtcapaciteit van de luchtvaartgroep toe met 7% door de rentree van veel belly-capaciteit in de markt op de passagiersvliegtuigen. Die combinatie van extra vrachtruimte en de mindere marktvraag zijn de redenen voor de scherpe afname van de tarieven en inkomstendaling bij Lufthansa Cargo.

Winst over eerste negen maanden

Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar wist het vrachtbedrijf nog wel winstcijfers te produceren. Het ebit kwam uit op een magere 187 miljoen euro tegenover bijna 1,3 miljard euro een jaar geleden, een afname van maar liefst 85%. De omzet daalde intussen tussen januari en september van dit jaar met 38% naar 2,2 miljard euro.

Lufthansa Cargo verwacht voor het laatste kwartaal van het jaar iets betere cijfers, waardoor het lopende boekjaar zeker nog met een plusje kan worden afgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Teleurstellend nulresultaat voor Lufthansa Cargo | NT

Teleurstellend nulresultaat voor Lufthansa Cargo

kwartaalwinst vorig jaar nog 330 miljoen

Bij Lufthansa Cargo zag het resultaat voor belasting en rentelasten (ebit) over het derde kwartaal met 100% teruglopen van 330 miljoen euro naar nul. Dat maakte de Duitse moedermaatschappij Lufthansa donderdag bekend. Het is voor het eerst sinds vier jaar dat het bedrijf geen winst schrijft.

Foto: Jakub Rutkiewicz / Shutterstock.com

De laatste keer dat dit gebeurde was in het derde kwartaal van 2019, toen de vrachtactiviteiten een negatief ebit van 49 miljoen euro opleverden.

De vrachtactiviteiten van Lufthansa Cargo omvatten behalve de eigen vrachtvluchten (inclusief belly-capaciteit van moederbedrijf Lufthansa) de activiteiten van zusterbedrijven time:matters, Jettainer, HeyWorld en het 50% belang in vrachtmaatschappij AeroLogic. Dit laatste bedrijf vliegt hoofdzakelijk voor  DHL Express, de andere aandeelhouder van Aerologic.

Omzetdaling van 41%

Lufthansa Cargo zag in het derde kwartaal de omzet met ruim 40% afnemen naar 675 miljoen euro, terwijl de beladingsgraad marginaal (0,8 procentpunt) afnam naar 55,6%. De productie in verkochte tonkilometers vracht liet verder een daling zien van 5%.

Intussen nam de totale vrachtcapaciteit van de luchtvaartgroep toe met 7% door de rentree van veel belly-capaciteit in de markt op de passagiersvliegtuigen. Die combinatie van extra vrachtruimte en de mindere marktvraag zijn de redenen voor de scherpe afname van de tarieven en inkomstendaling bij Lufthansa Cargo.

Winst over eerste negen maanden

Over de eerste negen maanden van het lopende boekjaar wist het vrachtbedrijf nog wel winstcijfers te produceren. Het ebit kwam uit op een magere 187 miljoen euro tegenover bijna 1,3 miljard euro een jaar geleden, een afname van maar liefst 85%. De omzet daalde intussen tussen januari en september van dit jaar met 38% naar 2,2 miljard euro.

Lufthansa Cargo verwacht voor het laatste kwartaal van het jaar iets betere cijfers, waardoor het lopende boekjaar zeker nog met een plusje kan worden afgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement