Harbers zet versneld krimpplan Schiphol in de ijskast

Na druk VS en Brussel

Demissionair Minister Mark Harbers (Infrastructuur) schort zijn plan op om het aantal vluchten op Schiphol al vanaf eind maart volgend jaar flink te beperken van de huidige 500.000 tot 460.000. Dat meldt de VVD-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Harbers erkent dat dit ‘een bittere pil is voor de omgeving’, maar hij benadrukt dat ‘het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving’ wat betreft geluidsoverlast.

Eerder deze maand werd bekend dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-partner Delta, start- en landingsrechten op Schiphol zullen verliezen door de gedwongen krimp op Schiphol. Het Amerikaanse JetBlue zou zelfs helemaal niet meer mogen vliegen op Nederland. Ook vrachtmaatschappijen worden door de maatregel benadeeld.

Tegenmaatregelen VS

De Amerikaanse ministerie van Transport kondigde tegenmaatregelen aan indien Nederland vasthoudt aan het terugbrengen van het aantal vluchten op Schiphol. Onder meer zouden dan KLM en Martinair Cargo vluchten moeten inleveren op diverse bestemmingen in de VS. Ook de Europese Commissie toonde zich ‘ernstig’ bezorgd over het eenzijdige Nederlands optreden, waarbij krimp op Schiphol zonder consultatie met Brussel zou worden doorgedrukt via de zogeheten Experimenteer-regel.

Maandag overlegden het Amerikaanse ministerie van Transport, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid in Brussel over de maatregel en dat heeft ertoe geleid dat Harbers uit vrees ‘geïsoleerd te staan’ afziet van de versnelde reductie van het aantal vluchten op Schiphol.

Hij moet nu afwachten wat de reactie van Brussel is op de eerdere aanvraag van het kabinet om via de zogeheten ‘balanced approach-procedure’ het aantal vliegbewegingen op Schiphol te reduceren naar 440.000. Wanneer de Europese Commissie over die krimp een besluit neemt is nog onduidelijk.

Rust in de markt

Branchebehartiger ACN (luchtvracht) is blij dat het krimpbesluit voorlopig in de ijskast is beland. ‘Al eerder gaven we aan dat deze gekozen route door het kabinet om tot minder geluidsoverlast rond Schiphol te komen ons inziens niet de juiste en meest efficiënte was’, stelt directeur Maarten van As. Hij wijst er verder op dat het voorlopig stopzetten van de krimp rust geeft in de luchtvrachtmarkt op Schiphol, waar het aantal vrachtvluchten al enige tijd onder druk staat en waar sommige airlines volgens Van As al hebben aangegeven start-en landingsrechten voor vrachtvluchten in te ruilen voor slots voor passagiersvluchten. Zo dreigt het aantal vrachtvluchten, dat dit jaar al met 10% is afgenomen, verder te worden verminderd.

Van As pleit verder voor een ‘strategische bescherming’ van het kleine contingent aan vrachtvluchten op Schiphol, ‘zoals dat ook al is beschreven in het eerdere achtpuntenplan van Schiphol’, stelt hij. De luchthaven gaat daarbij uit van een gegarandeerd percentage van 2,5% van alle vluchten op de luchthaven op basis van de huidige historische rechten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Harbers zet versneld krimpplan Schiphol in de ijskast | NT

Harbers zet versneld krimpplan Schiphol in de ijskast

Na druk VS en Brussel

Demissionair Minister Mark Harbers (Infrastructuur) schort zijn plan op om het aantal vluchten op Schiphol al vanaf eind maart volgend jaar flink te beperken van de huidige 500.000 tot 460.000. Dat meldt de VVD-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Harbers erkent dat dit ‘een bittere pil is voor de omgeving’, maar hij benadrukt dat ‘het kabinet vasthoudt aan het herstellen van de balans tussen Schiphol en haar leefomgeving’ wat betreft geluidsoverlast.

Eerder deze maand werd bekend dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM-partner Delta, start- en landingsrechten op Schiphol zullen verliezen door de gedwongen krimp op Schiphol. Het Amerikaanse JetBlue zou zelfs helemaal niet meer mogen vliegen op Nederland. Ook vrachtmaatschappijen worden door de maatregel benadeeld.

Tegenmaatregelen VS

De Amerikaanse ministerie van Transport kondigde tegenmaatregelen aan indien Nederland vasthoudt aan het terugbrengen van het aantal vluchten op Schiphol. Onder meer zouden dan KLM en Martinair Cargo vluchten moeten inleveren op diverse bestemmingen in de VS. Ook de Europese Commissie toonde zich ‘ernstig’ bezorgd over het eenzijdige Nederlands optreden, waarbij krimp op Schiphol zonder consultatie met Brussel zou worden doorgedrukt via de zogeheten Experimenteer-regel.

Maandag overlegden het Amerikaanse ministerie van Transport, de Europese Commissie en de Nederlandse overheid in Brussel over de maatregel en dat heeft ertoe geleid dat Harbers uit vrees ‘geïsoleerd te staan’ afziet van de versnelde reductie van het aantal vluchten op Schiphol.

Hij moet nu afwachten wat de reactie van Brussel is op de eerdere aanvraag van het kabinet om via de zogeheten ‘balanced approach-procedure’ het aantal vliegbewegingen op Schiphol te reduceren naar 440.000. Wanneer de Europese Commissie over die krimp een besluit neemt is nog onduidelijk.

Rust in de markt

Branchebehartiger ACN (luchtvracht) is blij dat het krimpbesluit voorlopig in de ijskast is beland. ‘Al eerder gaven we aan dat deze gekozen route door het kabinet om tot minder geluidsoverlast rond Schiphol te komen ons inziens niet de juiste en meest efficiënte was’, stelt directeur Maarten van As. Hij wijst er verder op dat het voorlopig stopzetten van de krimp rust geeft in de luchtvrachtmarkt op Schiphol, waar het aantal vrachtvluchten al enige tijd onder druk staat en waar sommige airlines volgens Van As al hebben aangegeven start-en landingsrechten voor vrachtvluchten in te ruilen voor slots voor passagiersvluchten. Zo dreigt het aantal vrachtvluchten, dat dit jaar al met 10% is afgenomen, verder te worden verminderd.

Van As pleit verder voor een ‘strategische bescherming’ van het kleine contingent aan vrachtvluchten op Schiphol, ‘zoals dat ook al is beschreven in het eerdere achtpuntenplan van Schiphol’, stelt hij. De luchthaven gaat daarbij uit van een gegarandeerd percentage van 2,5% van alle vluchten op de luchthaven op basis van de huidige historische rechten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement