De Antwerp Gateway Terminal van DP aan het Deurganckdok begint dicht te slibben door de extra lading en de stuwadoor heeft maatregelen getroffen om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Zo wordt klanten gevraagd om exportcontainers zo kort mogelijk voor vertrek van het zeeschip aan te leveren en importcontainers zo snel mogelijk af te halen.
DP meldt ook last te hebben van het feit dat deepsea-schepen uit schema, lopen, in sommige gevallen vier tot vijf dagen. ECT, met de Delta en de Euromax-terminal de belangrijkste containerstuwadoor in Rotterdam, noemt het ‘out of window’ raken van deepsea-schepen als belangrijkste oorzaak van de congestieproblemen, die al sinds mei aanhouden.
Volgens DP is de productiviteit van de Antwerp Gateway Terminal ‘aanmerkelijk gedaald’ doordat de bezettingsgraad is toegenomen tot 90%. Ook personeelstekort in verband met de naderende vakantieperiode speelt het bedrijf parten. Volgens DP springt het Gemeentelijk Havenbedrijf bij met ‘extra materieel’.
Heleen Scharroo van barge operator Contargo zegt dat er al geruime tijd sprake is van een groter aantal exportcontainers dan gewoonlijk. Het bedrijf heeft inmiddels in navolging van Van Uden en Danser een congestietoeslag ingevoerd voor het vervoer over water tussen Rotterdam en Antwerpen. Die bedraagt vijf euro per teu voor het hele Rotterdamse havengebied.
De Vereniging Rotterdamse Cargadoors (VRC) toont zich in een persbericht kritisch over de opstelling van ECT. Volgens de cargadoors is het ‘contraproductief om naar anderen te wijzen als er ook in eigen huis problemen zijn’. ‘Het bevreemdt ons dat ECT zegt dat de belangrijkste reden van vertragingen op de terminals ligt in late binnenkomst van containerschepen of buiten de geplande tijden’.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?
Mogge Johannes.
Ik ben geen planner. En ik werk ook niet voor APMT MV2.
En op dit moment hebben we in Rotterdam zeker capaciteit. Maar zolang er om ons heen wordt geinvesteerd (Belgie en Duitsland) hebben we een keuze: concurreren of accepteren dat we achter blijven.
jongens toch ,iedereen zit in met zijn job of het nou in rotterdam of antwerpen is .
feit is dat die mensen die het beleid doen van heel deze zak geen bal af weten of zelfs geen gevoel hebben met de haven want voor hun telt juist een zaak .zo veel mogelijk trafiek hebben . als jullie daar in rotterdam denken dat het hier in antwerpen beter is wel dan vergis je je ,want hier zitten in het bestuur ook een bende ezels zowel het havenbestuur als mensen van een bedrijf
Philippe, maak je geen zorgen de lijndiensten blijven komen naar Rotterdam en Antwerpen. Die concurrentie is er altijd geweest. De rederijen proberen dit uit te spelen door terminals voor het blok te zetten. Alleen de havenwerkers dreigen door dit spel de dupe te worden. Gerrit in Rotterdam hebben we ruimte genoeg, te veel zelfs volgens ECT. Alleen ECT heeft de logistiek en planning niet in orde. Dit weet jij het beste als planner van APMTR MV II toch?
pfff die twee nieuwe terminals waren echt niet nodig. er was een mooie klantvriendelijke terminal in Amsterdam, maar ja moedwillig stuk gemaakt omdat men een gevaar zag in een stuk snelheid ,service en klantvriendelijkheid. Nu…. gaat alles naar Belgie. Niet zo goed voor de Nederlandse economie, wel goed voor de Belgen die waarschijnlijk zich net zo opstellen als de Amsterdammers. Het is en blijft eeuwig zonde..
Het is niet te voorspellen of MSC dat gaat doen. Verder was het Deurganckdok bedoeld om nieuwe lading aan te trekken en daarin is het maar ten dele geslaagd; ook de verhuizing van MSC levert niet meteen nieuwe lading op.
ECT moet gewoon alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat meer lading weglekt. Indien die lading terugkomt naar Rotterdam, zijn er op korte termijn immers twee alternatieven voor ECT. Dat geldt ook voor andere ‘Belgische’ lading..
Daar ben ik nog niet zo zeker van want eens Msc is verhuisd van achter de sluizen naar het Deurgangdock zal Rotterdam nog trafiek verliezen want Msc is van plan het geen dat nu gelost wordt en geladen in Rotterdam door plaats gebrek op de huidige terminal terug naar Antwerpen te laten komen
Ik denk dat het Havenbedrijf nu staat te juichen. Waar blijf je nou, ECT, met je 1.3 miljard schade-claim, als je aangeeft congestie-problemen te hebben? Die 2 nieuwe terminals gaan we straks keihard nodig hebben om weer markt-aandeel terug te halen uit Antwerpen!