Hapag diep in het rood

Containervervoerder Hapag-Lloyd is in de eerste helft van het jaar dieper on het rood gezakt als gevolg van gedaalde tarieven een eenmalige afschrijving in verband met de CSAV-overname.

Dat leverde een nettoverlies van 173,3 miljoen euro op. Vorig jaar verloor de Duitse rederij in het eerste semester 72,7 miljoen euro.

Een toename met 5,8% tot 2,9 miljoen teu van het aantal over zee vervoerde containers en lagere kosten boden onvoldoende compensatie voor de gedaalde tarieven. Die lagen gemiddeld 6,4% lager dan vorig jaar. Als gevolg daarvan daalde de omzet met 144 miljoen euro tot 3,2 miljard euro. Het bedrijf spreekt van een ‘enorme invloed’ van tariefdaling op het resultaat.

Hapag wist de kosten wel fors terug te dringen, namelijk met 79 miljoen euro tot 2,9 miljard. Daardoor daalden de kosten per teu met 57 dollar tot 1372 dollar. Het gemiddelde vrachttarief daalde echter met 98 dollar tot 1,424 dollar. Dat resulteerde in een positief bruto resultaat van 67 miljoen, waar dat vorig jaar nog 172 miljoen was.

De nieuwe bestuursvoorzitter, de Nederlander Rolf Habben Jansen, spreekt van ‘onbevredigende resultaten’, maar zegt in de tweede helft van dit jaar verbetering te verwachten. ‘We zullen met verdere kostenbesparingen op de moeilijke marktomstandigheden inspelen.’

De fusie met CSAV, die naar verwachting in het vierde kwartaal wordt afgerond, levert volgens de topman in de toekomst een besparing van tenminste 225 miljoen euro per jaar op. Jansen mikt voor dit jaar op een positief bedrijfsresultaat, die wel een stuk lager zal uitvallen dan in 2013.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Hapag diep in het rood | NT

Hapag diep in het rood

Containervervoerder Hapag-Lloyd is in de eerste helft van het jaar dieper on het rood gezakt als gevolg van gedaalde tarieven een eenmalige afschrijving in verband met de CSAV-overname.

Dat leverde een nettoverlies van 173,3 miljoen euro op. Vorig jaar verloor de Duitse rederij in het eerste semester 72,7 miljoen euro.

Een toename met 5,8% tot 2,9 miljoen teu van het aantal over zee vervoerde containers en lagere kosten boden onvoldoende compensatie voor de gedaalde tarieven. Die lagen gemiddeld 6,4% lager dan vorig jaar. Als gevolg daarvan daalde de omzet met 144 miljoen euro tot 3,2 miljard euro. Het bedrijf spreekt van een ‘enorme invloed’ van tariefdaling op het resultaat.

Hapag wist de kosten wel fors terug te dringen, namelijk met 79 miljoen euro tot 2,9 miljard. Daardoor daalden de kosten per teu met 57 dollar tot 1372 dollar. Het gemiddelde vrachttarief daalde echter met 98 dollar tot 1,424 dollar. Dat resulteerde in een positief bruto resultaat van 67 miljoen, waar dat vorig jaar nog 172 miljoen was.

De nieuwe bestuursvoorzitter, de Nederlander Rolf Habben Jansen, spreekt van ‘onbevredigende resultaten’, maar zegt in de tweede helft van dit jaar verbetering te verwachten. ‘We zullen met verdere kostenbesparingen op de moeilijke marktomstandigheden inspelen.’

De fusie met CSAV, die naar verwachting in het vierde kwartaal wordt afgerond, levert volgens de topman in de toekomst een besparing van tenminste 225 miljoen euro per jaar op. Jansen mikt voor dit jaar op een positief bedrijfsresultaat, die wel een stuk lager zal uitvallen dan in 2013.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement