Bonden verliezen zaak tegen APMT

Kort Geding

APM Terminals hoeft de baangarantie voor zijn werknemers niet in te trekken. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald in het kort geding dat CNV en FNV tegen het bedrijf had aangespannen.

De directie had daarover afspraken gemaakt met de ondernemingsraad, buiten het sectoroverleg van de bonden met de Rotterdamse containerbedrijven. Volgens de vakbonden schond APMT daarmee de cao, waarin is bepaald dat er alleen met de vakbonden afspraken over arbeidsvoorwaarden gemaakt mogen worden.

De rechter vindt dat de aanvullende arbeidsvoorwaarden die bij APMT werden afgesproken geen afbreuk doen aan de cao in de Rotterdamse containersector. Integendeel, volgens de rechter erkennen zowel de bonden als APMT dat de overeengekomen regeling een verbetering ten opzichte van de cao is.

De rechter vindt het onaanvaardbaar om betere voorwaarden te verbieden, zeker omdat ruim 80% van de werknemers de regeling heeft geaccepteerd. Die omvat onder meer een onvoorwaardelijk baangarantie tot 1 juli 2020. Werknemers die tijdens een periode van een jaar daarna worden ontslagen, krijgen een ontslagvergoeding die is gebaseerd op een verdubbeling van de oude kantonrechtersformule.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bonden verliezen zaak tegen APMT | NT

Bonden verliezen zaak tegen APMT

Kort Geding

APM Terminals hoeft de baangarantie voor zijn werknemers niet in te trekken. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald in het kort geding dat CNV en FNV tegen het bedrijf had aangespannen.

De directie had daarover afspraken gemaakt met de ondernemingsraad, buiten het sectoroverleg van de bonden met de Rotterdamse containerbedrijven. Volgens de vakbonden schond APMT daarmee de cao, waarin is bepaald dat er alleen met de vakbonden afspraken over arbeidsvoorwaarden gemaakt mogen worden.

De rechter vindt dat de aanvullende arbeidsvoorwaarden die bij APMT werden afgesproken geen afbreuk doen aan de cao in de Rotterdamse containersector. Integendeel, volgens de rechter erkennen zowel de bonden als APMT dat de overeengekomen regeling een verbetering ten opzichte van de cao is.

De rechter vindt het onaanvaardbaar om betere voorwaarden te verbieden, zeker omdat ruim 80% van de werknemers de regeling heeft geaccepteerd. Die omvat onder meer een onvoorwaardelijk baangarantie tot 1 juli 2020. Werknemers die tijdens een periode van een jaar daarna worden ontslagen, krijgen een ontslagvergoeding die is gebaseerd op een verdubbeling van de oude kantonrechtersformule.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement