De Chinese groep had al een belang van 24% in de terminal en kondigde twee maanden geleden aan APM Terminals, dat 51% in handen had, en de Shanghai International Ports Group (25%) voor ‘maximaal’ 35 miljoen dollar te willen overnemen. Daarmee krijgt CSP voor het eerst een deepseaterminal in Noordwest-Europa volledig in handen.

De overname past in de strategie om een ‘omvangrijk en uitgebalanceerd netwerk te ontwikkelen en de grip op terminals te verstevigen’, zegt CSP. Bovendien moet die ‘het groeipotentieel voor zusterbedrijf Cosco Shipping Lines ontsluiten en de synergie bij de rederij en de Ocean-alliantie vergroten’.

Cosco Shipping Ports ontstond vorig jaar door de bundeling van de terminalbelangen van de Chinese staatsrederijen Cosco en China Shipping. Die werd daarmee met een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 13% en een overslagcapaciteit van bijna honderd miljoen teu in een klap de grootste global terminal operator. Het leeuwendeel van die capaciteit bevindt zich in China, Hongkong en Taiwan.