Particuliere beveiliging tegen piraten lijkt stapje dichterbij

Scheepvaart

Bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen door bewapende particuliere beveiligers lijkt een stapje dichterbij gekomen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over een initiatiefwet die door VVD en CDA zijn ingediend. Deze twee partijen zijn onder strikte voorwaarden voor bewapende niet-militairen aan boord van Nederlandse schepen.

Eén van die voorwaarden is dat de marine de benodigde bescherming tegen piraten niet kan leveren, of dat die bescherming voor rederijen te duur wordt.

Hoe de rest van de Kamer zich zal uitspreken, is onduidelijk. Veel partijen hebben nog grote vragen over de voorwaarden waaronder Nederland een deel van zijn ‘geweldsmonopolie’ op Nederlandse schepen buitengaats zou moeten inleveren.

Voor D66 lijkt de opgave van het beginsel van de ‘zwaardmacht’ zelfs een onoverkomelijk bezwaar tegen het voorliggende wetsontwerp. Onzeker is ook wat de PVV over de wet zal oordelen. Deze partij is voorstander van inzet van particuliere beveiligers, ook bewapend, maar zou om politieke redenen tegen kunnen stemmen.

Het debat over de ontwerpwet werd gisteren geschorst en zal op een nieuwe datum worden voortgezet, dan eerst met beantwoording van vragen uit de Kamer door de twee indieners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Particuliere beveiliging tegen piraten lijkt stapje dichterbij | NT

Particuliere beveiliging tegen piraten lijkt stapje dichterbij

Scheepvaart

Bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen door bewapende particuliere beveiligers lijkt een stapje dichterbij gekomen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over een initiatiefwet die door VVD en CDA zijn ingediend. Deze twee partijen zijn onder strikte voorwaarden voor bewapende niet-militairen aan boord van Nederlandse schepen.

Eén van die voorwaarden is dat de marine de benodigde bescherming tegen piraten niet kan leveren, of dat die bescherming voor rederijen te duur wordt.

Hoe de rest van de Kamer zich zal uitspreken, is onduidelijk. Veel partijen hebben nog grote vragen over de voorwaarden waaronder Nederland een deel van zijn ‘geweldsmonopolie’ op Nederlandse schepen buitengaats zou moeten inleveren.

Voor D66 lijkt de opgave van het beginsel van de ‘zwaardmacht’ zelfs een onoverkomelijk bezwaar tegen het voorliggende wetsontwerp. Onzeker is ook wat de PVV over de wet zal oordelen. Deze partij is voorstander van inzet van particuliere beveiligers, ook bewapend, maar zou om politieke redenen tegen kunnen stemmen.

Het debat over de ontwerpwet werd gisteren geschorst en zal op een nieuwe datum worden voortgezet, dan eerst met beantwoording van vragen uit de Kamer door de twee indieners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement