De terminaloperator uit Dubai heeft in Sint-Petersburg zijn handtekening gezet onder de afspraak om samen ‘transport- en logistieke capaciteit langs de Noordelijke Transit Corridor te bouwen en exploiteren’.

Recordhoeveelheid op Poolroute

Vorig jaar werd via de Poolroute rondom Rusland een recordhoeveelheid van 33 miljoen ton vracht vervoerd en president Poetin heeft als doel gesteld om daar in 2024 al 80 miljoen ton van te maken. De ontwikkelingen op de route, die door het slinken van het Noordpool-ijs gedurende een steeds langere periode van het jaar bevaarbaar is, worden door milieuorganisaties met tandengeknars gevolgd.

Veel bedrijven tekenden al de Arctic Shipping Corporate Pledge waarin ze beloofden de Noordpool-route nooit te zullen gaan gebruiken, waaronder rederijen als MSC en CMA CGM, transportbedrijven (Kuehne+Nagel) en grote verladers (Nike, Ralph Lauren).

Negentien dagen korter

Maar DP World en Rosatom stellen dat ze juist een ‘duurzame en verantwoordelijke’ route willen ontwikkelen. De Noordpoolcorridor duurt negentien dagen korter dan de normale route via het Suezkanaal en veroorzaakt zodoende minder uitstoot, zeggen ze. ‘De alternatieve route is niet druk, wel korter, efficiënter en sneller.’

Sultan Ahmed Bin Sulayem, ceo van DP World, zegt dat zijn bedrijf ‘Ruslands inspanningen steunt om de handelsstromen tussen Azië en Europa te diversifiëren’. Het bedrijf uit Dubai stort alvast twee miljard dollar in het Russian Direct Investment Fund.

Lees ook: Poetins Poolroute wordt bal der Russische oligarchen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement