Op de route Shanghai-Los Angeles daalden de prijzen volgens Drewry de afgelopen week met 8%. Werd september op deze vaarroute nog uitgeluid met een gemiddeld tarief van 12.172 dollar per veertigvoets container, in een week tijd is daar op één dollar na 1.000 dollar vanaf gegaan: 11.173 dollar per feu. Ook op de routes Shanghai-New York (-5%) en Los Angles-Shanghai (-5%) daalden de containertarieven flink. Wereldwijd daalde de World Container Index met 2,2%.

Europa-routes buitenbeentje

De Europa-routes zijn een buitenbeentje: het gemiddeld tarief op de route Shanghai-Rotterdam steeg afgelopen week onverstoorbaar door, met 2% naar 14.807 dollar per veertigvoeter. Daarmee ligt het tarief op deze vaarroute nu 568% hoger dan een jaar geleden. Ook op de routes Rotterdam-New York en Shanghai-Genua (beide +1%) constateerde Drewry nog tariefstijgingen. Het tariefniveau ligt ook wereldwijd nog wel steeds vele malen hoger dan een jaar geleden: 289%.

Simon Heaney, senior manager van Drewry, heeft tegenover het internationale zakennieuwsmedium Quartz gezegd dat de daling die nu op veel routes lijkt te zijn ingezet, waarschijnlijk te maken heeft met de belofte van de Franse rederij CMA CGM, een maand geleden gedaan, om de containertarieven tot 1 februari te bevriezen. Hapag-Lloyd stelde na de aankondiging van CMA CGM dat het een dergelijk beleid al voerde zonder dit aan de grote klok te hebben gehangen, en Heaney denkt dat andere containerrederijen ‘onofficieel’ nu ook op de rem zijn gaan staan met hun tarieven.

Ontevreden verladers

Heaney stelt tegenover Quartz dat rederijen daarmee toch ietwat door de knieën lijken te zijn gegaan vanwege de aanhoudende druk van ontevreden verladers en argwanende toezichthouders. Maar niet alle reders zijn het volgens hem erover eens om zo vrijwillig een einde te maken aan de tarievenstijgingen. Sommige zien het volgens hem als een ‘goedkoop cadeau’ aan de verladers en vragen zich af waarom je zou stoppen met prijsstijgingen zolang de marktsituatie die nog steeds mogelijk maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement