Het zijn tot nu toe niet de Amerikaanse colafabrikanten of farmaceutische miljardenbedrijven die zich bij de FMC hebben gemeld om de degens te kruisen met de internationale containerrederijen. Wellicht omdat de grootste klanten – een voor de hand liggende speculatie – met de meeste egards worden behandeld. De nieuwste verlader die zich heeft gemeld om containerreders in het gedaagdenbankje te krijgen, luistert naar de naam MSRF en is actief als handelaar en importeur van theepotten, koekjes, chocola en andere cadeauartikelen.

MSRF stelt dat het sinds het begin van de containerhausse, die aanzwelde tijdens de coronapandemie, al meer dan twee miljoen dollar schade heeft geleden door ‘illegale handelingen’ van de twee containerrederijen, een rekening die volgens het bedrijf nog aan het oplopen is doordat het ‘wangedrag’ nog steeds bezig is.

De Amerikaanse verlader zegt servicecontracten te hebben afgesloten met HMM en Yang Ming, ‘die vervolgens weigerden om meer dan een fractie te leveren van de vrachtcapaciteit die MSRF heeft aangevraagd en nodig heeft’, en dat terwijl de twee containerrederijen volgens het bedrijf met nagenoeg dezelfde capaciteit varen als vlak voor het coronatijdperk.

4 van de 100

Verderop in de aanklacht geeft het bedrijf details: Yang Ming vervoerde 4 van de 100 containers die contractueel waren afgesproken, HMM 9 van de 25. Dat het uit Taiwan afkomstige Yang Ming en de Zuid-Koreaanse rederij HMM samenwerken binnen dezelfde alliantie (THE Alliance), zit MSRF ook niet lekker. Een dergelijke samenwerking gaat volgens het bedrijf eveneens ‘ten koste van de verladers’. De containerrederijen zelf stellen altijd juist dat ze door het delen van slots op elkaars schepen de capaciteit beter kunnen afstemmen op de marktbehoefte.

MSRF zegt door de houding van de twee containerrederijen gedwongen te zijn om, ondanks de goede servicecontracten, de spotmarkt op te gaan, de markt die volgens het bedrijf voorheen uitsluitend was bedoeld voor kleine verladers met eenmalige verschepingen.

Die dagmarkt, waar volgens de verlader nu dus ook grotere ladingpakketten op belanden, is de laatste tijd extra onaantrekkelijk geworden door een ‘kunstmatige inflatie’. Kostte het in 2019 nog 2700 dollar om een container van China naar de Amerikaanse westkust te laten brengen, nu vragen de rederijen voor zo’n klus de hoofdprijs van 25.000 dollar of meer, aldus het bedrijf.

De rederijen hebben, zo stelt de theepottenhandelaar in zijn aanklacht, een bedrijfstak verstoord die voorheen juist bekend stond om zijn stabiliteit. De containerreders hebben de marktomstandigheden ‘onrechtmatig’ aangegrepen als een ‘gigantische buitenkans’ om veel winst te maken, ‘ten koste van het publiek’, aldus het bedrijf.

MSRF heeft de FMC verzocht om de beschuldigingen te onderzoeken en de betrokken bedrijven te verhoren, en wil financiële schadeloosstelling zien.

Inflatie

De Amerikaanse regering stimuleert de laatste tijd dat de FMC strenger optreedt tegen containerrederijen. President Joe Biden ondertekende twee weken geleden nog de Ocean Shipping Reform Act die de maritieme waakhond meer bevoegdheden geeft om corrigerend op te treden. De regering verwijt de rederijen niet alleen dat ze met hun hoge containertarieven de inflatie hebben aangezwengeld, maar ook dat ze de exportactiviteiten van Amerikaanse bedrijven bemoeilijken. De rederijen hebben containers in de VS op de kade laten staan, zo hebben de Amerikanen herhaaldelijk geklaagd, omdat ze liever zo snel mogelijk terugvaren naar China om hun schepen daar tegen woekerprijzen weer vol te kunnen laden.

Tot veel openlijk wapengekletter tussen de verladers en de rederijen hebben de in de VS ingediende aanklachten nog niet geleid. Alleen MSC beet van zich af na een aanklacht van bijna-naamgenoot MCS, een Amerikaanse woonartikelenspecialist en toeleverancier van grote retailers als Walmart en Home Depot. MSC noemde de klachten van MCS niet alleen ongefundeerd, maar dreigde zelfs met een tegenaanklacht wegens laster. Cosco sloot met datzelfde MCS achter de schermen een schikking, waarvan de details geheim bleven.

Het Texaanse bedrijf Royal White Cement (RWC), naar eigen zeggen ‘wereldleider in bouwoplossingen’, en Foreign Tire Sales (FTS), een bandenimporteur uit New Jersey, dienden in maart op hun beurt een aanklacht in tegen respectievelijk CMA CGM en Evergreen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement