Begin dit jaar kostte het transport van een veertigvoeter van Shanghai naar Rotterdam nog 13.658 dollar. Sindsdien werd een geleidelijke daling ingezet, waarna de spottarieven in de herfstmaanden in een vrije val belandden. Afgelopen week is er weer 10% van het tarief afgeknibbeld. Drewry verwacht dat de tarieven de komende weken alleen maar verder blijven dalen.

De Chinese rederij China United Lines (CU Lines), die tijdens de coronajaren zijn debuut op de Azië-Europa-route maakte om mee te profiteren van de toen florerende markt, kiest volgens het Belgische transportmedium Flows eieren voor haar geld en stopt met het varen met zelf gecharterde schepen op de route.

Langetermijn contracttarieven

Konden de rederijen zich tot nu toe troosten met de gedachte dat de langetermijn contracttarieven nog wel flink geld in het laatje brachten, ook daar komt nu de klad in, meldde het Noorse zeevrachtdataplatform Xeneta deze week. Volgens de Xeneta Shipping Index daalden de contracttarieven in november met 5,7%, en dat betekent volgens de Noren de scherpste maand-op-maand-daling sinds de index in 2019 in het leven werd geroepen.

Toch is de situatie in de contracten nog niet zo dramatisch als op de spotmarkt: de contractprijzen lagen in november ondanks de maand-op-maand-daling toch nog 67% hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Het feit dat de contracttarieven nu ook dalen, is op zich geen verrassing, aldus Xeneta-ceo Patrik Berglund, ‘maar de schaal waarop het gebeurt laat nu wel zien wat voor uitdagingen de sector voor de kiezen krijgt’. Na twee jaar waarin de marktvraag groot was, zorgt de terneergeslagen consumentenvraag er nu voor dat het voor de rederijen ‘vechten om volume’ wordt.

Met 2023 in zicht, doemen woeste wateren op voor een sector die wordt gezien als klokkenluider voor het wereldwijd economisch welbevinden, aldus de immer bloemrijke Berglund. Het kon volgens de ceo weleens een ‘unhappy new year’ gaan worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement