Fredriksen kocht via de onderneming Famatown Finance Limited, een vehikel dat hij de afgelopen weken al vaker gebruikte om zijn Euronav-belang te verhogen, 4.785.000 aandelen, waardoor het totaal aantal Euronav-aandelen dat hij via verschillende van zijn bedrijven bezit op ruim 50,4 miljoen komt.

Fusie

Medio januari had Frontline, een Noorse tankerrederij waarover Fredriksen de controle heeft, nog laten weten ‘tot haar spijt’ de stekker te trekken uit een vorig jaar aangekondigde fusie met Euronav. Daarna begon Fredriksen tot ieders verrassing aan zijn beursopmars, die erop gericht bleek om zo’n kwart van de Euronav-aandelen in handen te krijgen.

Een van de analyses die kenners maakten, was dat de Noor hiermee wil voorkomen dat de familie Saverys, die zich steeds fel heeft verzet tegen een Euronav-Frontline-fusie, nu zelf Euronav kan opslokken in haar eigen scheepvaartbedrijf CMB. Analisten van het beurshuis KBC Securities hebben tegenover het Belgische medium Business AM het vermoeden uitgesproken dat Fredriksen, nu een fusie onmogelijk lijkt, erop aanstuurt om Euronav dan maar op te splitsen, zodat hij toch nog een deel van de vloot van de rederij in handen kan krijgen.

Euronav zelf, dat de fusie nog steeds een goed idee vindt en betoogt dat Frontline er niet eenzijdig een streep doorheen had mogen zetten, heeft maandag bevestigd aan te sturen op arbitrage. Op dinsdag 7 februari wordt het vonnis verwacht van de spoedarbitragezaak die Euronav heeft aangespannen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement