Het schip dat voor een periode van negentig dagen niet welkom is in Australische havens, is de ‘MSC Kymea II’, een onder Liberiaanse vlag varend containerschip van 1.700 teu (bouwjaar 2006) dat vorige week in Australië arriveerde vanuit Singapore. De ASMA constateerde bij inspectie op het schip niet minder dan 21 gebreken, waaronder een defect stuursysteem voor reddingsboten, kapotte brandveiligheidssystemen en gevaarlijk opgeslagen brandbare materialen. Ook ontbraken er veiligheidskettingen voor relingen die worden gebruikt om te voorkomen dat stuwadoors van hoogte vallen bij het vastsjorren van lading.

Gecorrodeerd

Op een ander MSC-schip, dat twee weken geleden door de Australiërs werd geïnspecteerd, was de luchtleiding van de stookolietank gecorrodeerd, en de ASMA verdenkt MSC ervan de ernst van dat defect voor de autoriteiten te hebben willen verbergen door de verroeste pijp met canvas te bedekken en eroverheen te schilderen. In een twitterbericht met foto’s van de schade noemde de Australische inspectiedienst de pogingen om de gebreken te verbloemen zelfs ‘weerzinwekkend’. De AMSA zegt de afgelopen twee jaar in totaal negen MSC-schepen te hebben moeten stilleggen. Vijf van die gevallen zijn van het nog jonge jaar 2023.

Michael Drake, operationeel directeur van de AMSA, stelt dat de inspecties hebben uitgewezen dat ‘MSC heeft verzuimd om aan zijn verplichtingen te voldoen en zijn vaartuigen deugdelijk te onderhouden’ en dat zijn inspectieorganisatie een ‘zero-tolerance’-beleid hanteert voor schepen die niet aan de veiligheids- en milieueisen voldoen. ‘We zullen niet aarzelen om schepen te weigeren die verzuimen om aan basale veiligheidsstandaards te voldoen.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement