De marktleider in de internationale containerlijnvaart zet volgens Linerlytica nog ongeveer 35.000 teu capaciteit in voor Rusland-vervoer, grotendeels op de Zwarte Zee en de Baltische Zee. In mindere mate is MSC volgens de analist ook nog actief in het verkeer tussen Rusland en het Verre Oosten.

‘MSC behoudt een aanzienlijke aanwezigheid in de Russische vaargebieden met feederoperaties op alle drie de Russische gateways, terwijl de andere belangrijke Europese rederijen zich volledig uit de markt hebben teruggetrokken,’ aldus de Aziatische analist.

Linerlytica omschrijft de Russische vrachtmarkt als ‘gezond’, met een flinke vraag en ‘hoog verheven’ vrachttarieven die uit het oogpunt van de containerrederijen in schril contrast staan tot de op andere vaargebieden almaar verder onder druk staande vrachtprijzen.

Overhevelen

Die omstandigheden brengen niet alleen MSC in de verleiding om actief te blijven in het Rusland-vervoer, maar leidt er volgens de data-analist ook toe dat tal van kleinere spelers uit de branche steeds meer scheepscapaciteit overhevelen naar de Rusland-routes. Alleen al afgelopen week werden verschillende nieuwe containerlijndiensten geïntroduceerd, zoals een directe dienst tussen China en St. Petersburg van Safetrans Line, een dochter van de Singaporese rederij Transfar Shipping, en een dienst op diezelfde route van OVP Shipping, een rederij uit Hongkong.

Reel Shipping, een rederij uit Cyprus, kondigde afgelopen week een nieuwe lijndienst aan tussen de Egyptische haven Damietta en St. Petersburg, volgens Linerlytica om te kunnen profiteren van een groot vrachtaanbod van Russische importlading vanuit Azië die wordt vervoerd met transhipments via Damietta.

Safetrans, Reel en OVP staan alle drie in de door Linerlytica samengestelde top-10 van containerrederijen die actief zijn op Rusland.

Nummer één MSC is op de Russische markt nog net iets groter dan Fesco, de Russische rederij die op de tweede plaats staat in de Linerlytica-ranglijst. Fesco is van alle rederijen het meest actief in het Azië-Rusland-verkeer. De top-3 wordt compleet gemaakt door de Zuid-Koreaanse vervoerder Sinokor, die eveneens bijzonder actief is in het containerverkeer tussen Azië en Rusland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement