Volgens de onderzoekers leven er in de scheepvaartbranche nu ‘schromelijk overdreven’ aannames over de mate waarin ‘slow steaming’ kan bijdragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot en de naleving van de Carbon Intensity Index (CII)-regels van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO).

Valse verwachtingen

De brandstofbesparingen bij langzamer varen die op papier worden beloofd, vallen in de praktijk vaak vies tegen, volgens Clarkson, waardoor volgens de onderzoekers nu valse verwachtingen worden gewekt. Op sommige trajecten en afstanden kan slow steaming lonen, maar het blijft van belang om ook naar andere efficiencymaatregelen te kijken, aldus de rapporteurs.

Containerrederijen matigen hun snelheid de laatste tijd weer vaker, niet alleen om minder brandstof te verbruiken maar ook om zodoende kunstmatig de capaciteit van hun vloot te verlagen, nu de containervolumes tegenvallen en er tegelijkertijd wel nieuwe, grote containerschepen in de vaart komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement