‘Na twee uitzonderlijke jaren is onze industrie in een fase van normalisatie gekomen als gevolg van de vertraging van de wereldwijde groei, de inflatie en een voorraadafbouw die in vele delen van de wereld aanhoudt’, zegt Rodolple Saadé, ceo van de CMA CGM Group.

De omzet in het eerste kwartaal van 2023 komt uit op 12,7 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 18,2 miljard in het eerste kwartaal, waarmee de omzet in 2023 dus met 30% is gezakt.

‘De vrachttarieven blijven laag en overcapaciteit dreigt de verdiensten van de containercarriers in de loop van het jaar onder druk te zetten’, stelt CMA CGM in het kwartaalverslag. De rederij verwacht dat het eerste kwartaal het beste van 2023 zal blijken. ‘De financiële resultaten van de groep blijven zich normaliseren’, schrijft het bedrijf.

Minder volume

De volumes in de zeescheepvaartactiviteiten daalden met 5,3% tot 5 miljoen teu. De scheepvaart was goed voor 8,9 miljard dollar van de geconsolideerde inkomsten van de groep. ‘De vraag naar vrachtvervoer bleef vertragen, waardoor de spotvrachttarieven snel normaliseerden.’

De inkomsten uit logistieke activiteiten bedroegen in het eerste kwartaal 3,9 miljard dollar. De ebitda bedroeg 343 miljoen dollar, een stijging van 36,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Deze groei is te verklaren door overnames van Ingram CLS, Gefco en Colis Privé.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement