Rode cijfers voor Nederlandse methanol-leverancier van Maersk

OCI Global

OCI Global, dat groene methanol aan de scheepvaart levert, heeft in de eerste helft van het jaar een verlies geleden van 22 miljoen dollar en gaat fors in de kosten snijden.

Foto: OCI

Het Nederlandse bedrijf leverde vorige maand voor het eerst groene methanol aan de scheepvaartsector. Die eerste partij ging naar het nieuwe feederschip ‘Maersk Solstice’, dat in Zuid-Korea werd opgeleverd en nu onderweg is naar Europa. Het bedrijf sloot recentelijk ook een overeenkomst met Xpress Feeder Lines voor de levering van de hernieuwbare brandstof.

OCI levert ook groene methanol aan de ‘Maersk Solstice’ in Egypte en Rotterdam op de reis naar Noord-Europa. Volgens het bedrijf draagt dat bij aan het opzetten van een infrastructuur voor de nieuwe brandstof en het creëren van ‘een raamwerk voor toekomstige groene methanol-scheepsroutes’. Het bedrijf is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste leverancier van groene methanol.

Verwachtingen

Topman Ahmed El-Hoshy heeft grote verwachtingen van de nieuwe brandstof en verwacht dat de vraag de komende jaren naar meer dan zes miljoen ton per jaar zal oplopen. Maersk heeft op dit moment 25 schepen in aanbouw die op methanol kunnen varen. De schepen worden uitgerust met dual fuel motoren en kunnen dus ook op traditionele brandstoffen varen.

Volgens OCI blijft methanol als scheepsbrandstof aan populariteit winnen en varen er over vijf jaar zo’n 200 schepen op deze brandstof. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe schepen, maar ook om bestaande schepen waarvan de voortstuwingsinstallatie omgebouwd wordt voor de nieuwe brandstof.

OCI, dat is voortgekomen uit DSM, had in de eerste helft van het jaar last van dalende prijzen van de meeste producten. Het bedrijf levert behalve brandstoffen onder meer kunstmest, ammoniak en melanine. De omzet daalde in het tweede kwartaal met  maar liefst 52% tot 1,4 miljard dollar en de winst van vorig jaar, 528 miljoen dollar, sloeg om in een verlies van zeven miljoen dollar. Het bedrijf wil de kosten daarom met minimaal honderd miljoen dollar per jaar terugbrengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rode cijfers voor Nederlandse methanol-leverancier van Maersk | NT

Rode cijfers voor Nederlandse methanol-leverancier van Maersk

OCI Global

OCI Global, dat groene methanol aan de scheepvaart levert, heeft in de eerste helft van het jaar een verlies geleden van 22 miljoen dollar en gaat fors in de kosten snijden.

Foto: OCI

Het Nederlandse bedrijf leverde vorige maand voor het eerst groene methanol aan de scheepvaartsector. Die eerste partij ging naar het nieuwe feederschip ‘Maersk Solstice’, dat in Zuid-Korea werd opgeleverd en nu onderweg is naar Europa. Het bedrijf sloot recentelijk ook een overeenkomst met Xpress Feeder Lines voor de levering van de hernieuwbare brandstof.

OCI levert ook groene methanol aan de ‘Maersk Solstice’ in Egypte en Rotterdam op de reis naar Noord-Europa. Volgens het bedrijf draagt dat bij aan het opzetten van een infrastructuur voor de nieuwe brandstof en het creëren van ‘een raamwerk voor toekomstige groene methanol-scheepsroutes’. Het bedrijf is naar eigen zeggen ‘s werelds grootste leverancier van groene methanol.

Verwachtingen

Topman Ahmed El-Hoshy heeft grote verwachtingen van de nieuwe brandstof en verwacht dat de vraag de komende jaren naar meer dan zes miljoen ton per jaar zal oplopen. Maersk heeft op dit moment 25 schepen in aanbouw die op methanol kunnen varen. De schepen worden uitgerust met dual fuel motoren en kunnen dus ook op traditionele brandstoffen varen.

Volgens OCI blijft methanol als scheepsbrandstof aan populariteit winnen en varen er over vijf jaar zo’n 200 schepen op deze brandstof. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe schepen, maar ook om bestaande schepen waarvan de voortstuwingsinstallatie omgebouwd wordt voor de nieuwe brandstof.

OCI, dat is voortgekomen uit DSM, had in de eerste helft van het jaar last van dalende prijzen van de meeste producten. Het bedrijf levert behalve brandstoffen onder meer kunstmest, ammoniak en melanine. De omzet daalde in het tweede kwartaal met  maar liefst 52% tot 1,4 miljard dollar en de winst van vorig jaar, 528 miljoen dollar, sloeg om in een verlies van zeven miljoen dollar. Het bedrijf wil de kosten daarom met minimaal honderd miljoen dollar per jaar terugbrengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement