Japanse verzekeraar praat met eigenaar gehavend vrachtschip

Fremantle Highway

Verzekeringsmaatschappij Japan P&I Club is in gesprek met eigenaar Shoei Kisen Kaisha van het door brand beschadigde vrachtschip Fremantle Highway over de schade aan het vaartuig. Dat meldt een woordvoerder van Japan P&I Club in een verklaring die werd verstuurd vanuit Tokio.

Foto: Kustwacht

“We bevestigen dat het schip Fremantle Highway is ingeschreven bij de Japan P&I Club en we communiceren momenteel met elke expert, bijvoorbeeld advocaat of deskundigen namens de eigenaar van het schip”, aldus de verklaring.

Japan P&I Club zegt geen informatie te kunnen geven over schadeclaims of inschattingen over schade aan het gehavende schip vanwege vertrouwelijkheidsclausules in het verzekeringscontract.

De Fremantle Highway is inmiddels de Eemshaven binnengesleept. Het vaartuig heeft 3784 auto’s aan boord waaronder bijna vijfhonderd elektrische auto’s en vloog vorige week in brand ten noorden van Ameland. Het gaat voor zover bekend om merken als bijvoorbeeld BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen. Er zouden ook enkele bouwkranen aan boord zijn.

Een kenner denkt dat de schade aan de vracht meer dan 300 miljoen euro kan bedragen. Het is nog niet duidelijk wie de verzekeraars zijn van de lading. Dat kan mogelijk lopen via de autofabrikanten. Het schip vaart onder Panamese vlag en was onderweg van het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte en daarna naar Singapore.

Total loss

Schade-experts moeten nu gaan bepalen of het schip total loss is. Mogelijk komen ook experts van Japan P&I Club naar het schip kijken, net als mensen van Shoei Kisen Kaisha en charteraar K Line. Een woordvoerder van K Line in het Verenigd Koninkrijk kon daar nog geen duidelijkheid over geven.

De eigenaar wil dat het deel van de lading dat nog intact is uit het schip gehaald wordt, het schip stabiel gemaakt wordt en gereed komt voor vervolgtransport, aldus topman Peter Berdowski. Hij stelt dat de eigenaar aan de hand van schade-experts moet besluiten of het schip gerepareerd wordt of naar de sloop gaat.

In tegenstelling tot wat charteraar K Line woensdag meldde, ligt de kapitein nog altijd in het ziekenhuis. Dat zegt de charteraar. De loods mocht woensdag uit het ziekenhuis. Hoe de kapitein er precies aan toe is, is niet bekend.

Japanse verzekeraar praat met eigenaar gehavend vrachtschip | NT

Japanse verzekeraar praat met eigenaar gehavend vrachtschip

Fremantle Highway

Verzekeringsmaatschappij Japan P&I Club is in gesprek met eigenaar Shoei Kisen Kaisha van het door brand beschadigde vrachtschip Fremantle Highway over de schade aan het vaartuig. Dat meldt een woordvoerder van Japan P&I Club in een verklaring die werd verstuurd vanuit Tokio.

Foto: Kustwacht

“We bevestigen dat het schip Fremantle Highway is ingeschreven bij de Japan P&I Club en we communiceren momenteel met elke expert, bijvoorbeeld advocaat of deskundigen namens de eigenaar van het schip”, aldus de verklaring.

Japan P&I Club zegt geen informatie te kunnen geven over schadeclaims of inschattingen over schade aan het gehavende schip vanwege vertrouwelijkheidsclausules in het verzekeringscontract.

De Fremantle Highway is inmiddels de Eemshaven binnengesleept. Het vaartuig heeft 3784 auto’s aan boord waaronder bijna vijfhonderd elektrische auto’s en vloog vorige week in brand ten noorden van Ameland. Het gaat voor zover bekend om merken als bijvoorbeeld BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen. Er zouden ook enkele bouwkranen aan boord zijn.

Een kenner denkt dat de schade aan de vracht meer dan 300 miljoen euro kan bedragen. Het is nog niet duidelijk wie de verzekeraars zijn van de lading. Dat kan mogelijk lopen via de autofabrikanten. Het schip vaart onder Panamese vlag en was onderweg van het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte en daarna naar Singapore.

Total loss

Schade-experts moeten nu gaan bepalen of het schip total loss is. Mogelijk komen ook experts van Japan P&I Club naar het schip kijken, net als mensen van Shoei Kisen Kaisha en charteraar K Line. Een woordvoerder van K Line in het Verenigd Koninkrijk kon daar nog geen duidelijkheid over geven.

De eigenaar wil dat het deel van de lading dat nog intact is uit het schip gehaald wordt, het schip stabiel gemaakt wordt en gereed komt voor vervolgtransport, aldus topman Peter Berdowski. Hij stelt dat de eigenaar aan de hand van schade-experts moet besluiten of het schip gerepareerd wordt of naar de sloop gaat.

In tegenstelling tot wat charteraar K Line woensdag meldde, ligt de kapitein nog altijd in het ziekenhuis. Dat zegt de charteraar. De loods mocht woensdag uit het ziekenhuis. Hoe de kapitein er precies aan toe is, is niet bekend.