Het schip is gebouwd door Hyundai Mipo in het Koreaanse Ulsan en heeft zijn ‘maiden voyage’ naar Europa op de hernieuwbare brandstof gevaren, waarbij er onderweg ook in Egypte is gebunkerd. Maersk gaat de ‘Solstice’ inzetten tussen Noord-Europa en de Oostzee en heeft gezegd op methanol te willen blijven varen, hoewel het schip ook met zwavelarme stookolie (vlsfo) uit de voeten kan.

Het nieuwe 2100 teu-schip vormt de opmaat voor een veel grotere bestelling van methanolschepen door Maersk. De rederij heeft in 2021 en 2022, eveneens bij Hyundai, achttien containerschepen van rond de 16.000 teu besteld voor de route Azië-Europa. Die moeten in 2024 en 2025 in de vaart komen.

Opbouw infrastructuur

De methanol is geleverd door OCI Terminal Europoort, onderdeel van het Nederlandse concern OCI Global, dat is voortgekomen uit DSM. Volgens het bedrijf is met deze eerste levering de basis gelegd voor de opbouw van infrastructuur voor de nieuwe brandstof en het creëren van ‘een raamwerk voor toekomstige groene methanol-scheepsroutes’.

OCI sloot vorige maand ook een overeenkomst met X-Press Feeders om vanaf volgend jaar in Rotterdam groene methanol te gaan leveren aan hun nieuwe dual fuel-schepen. Net als bij het Maersk-contract is onduidelijk om hoeveel groene brandstof het gaat. Begin dit jaar sloot de groep een overeenkomst met Unibarge om een bestaand bunkerschip om te bouwen tot methanolschip, dat op zijn beurt methanol aan zeeschepen gaat leveren.

Methanol is een eenvoudige, giftige vorm van alcohol (CH4O). Bij de verbranding ervan komt CO2 vrij, maar als de brandstof is geproduceerd uit hernieuwbare biomassa mag het predicaat ‘bio’ of ‘groen’ worden gevoerd. Topman Ahmed El-Hoshy van OCI Global heeft grote verwachtingen van de nieuwe brandstof en verwacht dat de vraag de komende jaren naar meer dan zes miljoen ton per jaar zal oplopen.

Ammoniak

OCI Global speelt een belangrijke rol in de plannen van de Rotterdamse haven om de netto uitstoot van CO2 terug te dringen. Het bedrijf exploiteert de enige importterminal voor ammoniak in de haven van Rotterdam, waarvan de capaciteit wordt opgevoerd van 400.000 ton tot 1,2 miljoen ton per jaar.

Een deel daarvan kan in de toekomst naar verwachting als brandstof aan de scheepvaart worden geleverd, iets wat nu nog in de kinderschoenen staat. OCI verwacht dat het grootste deel van de geïmporteerde ammoniak gebruikt zal worden om er waterstof mee te maken. Het concern heeft al een blauwdruk klaar liggen om de capaciteit van de terminal op te voeren tot drie miljoen ton per jaar als de inzet van ammoniak als waterstofdrager een grote vlucht neemt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement