De Belgische vervoerder B-Cargo liet een goederentrein rijden tussen de haven van Antwerpen en Duisburg in het Roergebied in Duitsland. De twee locomotieven en zeven containerwagons vertrokken om 10.14 uur en reden rond het middaguur over het volledig gerenoveerde stukje spoor tussen de Belgische grens en Weert. Een woordvoerder van B-Cargo sprak van een symbolische daad. ,,We willen laten zien dat we er klaar voor zijn”, aldus de zegsman. Voorzitter Gerard IJff van het Limburgse Samenwerkingsverband IJzeren Rijn toonde zich donderdag verbijsterd.

,,Dit is een provocatie, een klap in ons gezicht”, zei hij kwaad. Hij was niet vooraf over de treinrit geinformeerd. Hij vindt dat ProRail ,,geen manieren” heeft om hieraan op deze wijze mee te werken, en zal de minister van Verkeer om opheldering vragen. In het Samenwerkingsverband zitten naast de Midden-Limburgse gemeenten ook de Provincie, Staatsbosbeheer, de Milieufederatie en de Kamer van Koophandel.

De IJzeren Rijn ligt gevoelig in de provincie Limburg vanwege de geluidsoverlast die zal ontstaan in bepaalde wijken van Roermond en Weert. Een nu nog gesloten deel van het tracé loopt door Nationaal Park De Meinweg. Milieuorganisaties, omwonenden en politici hebben zich jarenlang met succes verzet tegen heropening van de spoorverbinding.

In mei 2005 bepaalde het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag echter dat de spoorlijn mag worden heropend. Nederland en België moeten de kosten van een tunnel onder De Meinweg samen betalen. Het is nog onduidelijk wanneer dit deel van de IJzeren Rijn klaar is. De eerste trein reed donderdag om De Meinweg heen, via Venlo naar Duisburg. Het gedeelte van de IJzeren Rijn dat nu klaar is, biedt Belgische vervoerders een interessant alternatief voor de weg en andere spoorroutes. Het bedrijf Dillen & Lejeune Cargo wil in eerste instantie twee treinen per dag over het vernieuwde stukje spoor laten rijden, onder meer naar de Nedcar-fabriek in het Limburgse Born.

B-Cargo heeft ook grote plannen met de nieuwe spoorverbinding. ,,We gaan nu grote bedrijven in de regio Antwerpen benaderen en hen voor eind dit jaar goederentransport naar Duisburg aanbieden”, aldus de woordvoerder van B-Cargo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement