Dat zei de havenschepen Leo baron Delwaide op een congres in Antwerpen over de mogelijke reactivering van het historische tracé via Nederlands Limburg, dat in 1992 werd gesloten. Volgens hem zou het gaan om een ‘beperkt aantal treinen voor een beperkte duur’.

Delwaide zei verder dat Antwerpen ‘bereid is mee te werken’ aan een onderzoek naar het beste tracé voor een spoorlijn tussen de Scheldestad en het Duitse achterland. Hij voegde eraan toe ‘dat we lering moeten trekken uit het debat over de Betuweroute en het tracé dus niet te lang, te duur of te steil moeten maken’.

Hij gaf verder aan weinig te zien in de optie om Antwerpen aan te sluiten op de Nederlandse Brabantroute. Volgens hem zit die al bijna vol en zou er tientallen kilometers aan nieuw spoor moeten worden gebouwd. ‘Ook de hellingshoek tussen Venlo en de Duitse grens maakt deze route minder optimaal dan het historische tracé’, aldus de Antwerpse havenschepen.