Als de vaccinatiegraad dit jaar snel in Europa toeneemt, zal het goederenniveau direct weer op het peil van voor de coronacrisis komen, verwacht de optimistische Nikutta. In 2031 moet dat met 100% zijn toegenomen, stelt zij.

Verliezen

Nikuta  is naar de top van het vrachtdivisie van de Deutsche Bahn gehaald om vooral puin te ruimen. De laatste tien jaar schreef DB Cargo rode cijfers en Nikutta moet daar verandering in brengen.

‘Als het ons lukt in de helft van die tijd weer in de zwarte cijfers te komen, is mijn missie geslaagd en heb ik echt wat gepresenteerd’, zegt Nikuta. Zij wil dat doen door de kosten laag te houden en de goederenstroom op het spoor jaarlijks sterk uit bouwen.  ‘Ik ga er daarbij vanuit dat het ons lukt de komend tien jaar dat volume te verdubbelen.’

DB Cargo is een van de grootste railgoederenvervoerders van Europa. Het bedrijf controleert rond de 50% van het spoorvervoer in Duitsland. Van de treinen van DB Cargo overschrijdt rond de 60% de landsgrenzen naar andere Europese landen.