Dit meldt het Duitse transportvakblad DVZ na het beschikbaar komen van de ontwerpbegroting voor 2024, die woensdag officieel wordt vastgesteld door de Duitse regering. De budgetten voor de weg en het spoor liggen daarmee dichter bij elkaar dan in eerdere jaren. Het budget voor de weg bedraagt volgend jaar 12,8 miljard euro, wat een stijging van 1% is ten opzichte van 2023. Het spoor krijgt volgens de huidige plannen 12,1 miljard euro, wat bijna 3 miljard of 31% meer is dan dit jaar het geval was. Ook het budget voor de waterwegen stijgt met 420 miljoen euro naar 1,77 miljard.

Al met al wordt er ruim 3 miljard meer begroot voor het Duitse ministerie van Digitale Zaken en Transport. Hier zijn echter ook ongeveer 7 miljard aan extra tolinkomsten van het wegvervoer bij inbegrepen. Volgens de ontwerpbegroting bedragen de tolinkomsten in 2024 in totaal ruim 15 miljard euro. 5,4 miljard van deze tolinkomsten moet beschikbaar komen voor het spoor. Daarnaast zouden steunmaatregelen voor het spoor ook 560 miljoen moeten bedragen. Ook gaat er 160 miljoen naar de waterwegen.

Geen 45 miljard

De Duitse regeringscoalitie kondigde eind maart aan van plan te zijn om een CO2-belasting van 200 euro per ton CO2 in te voeren als onderdeel van een klimaatpakket. Naast de CO2-toeslag wordt de tolgrens voor vrachtwagens per 1 juni 2024 bovendien verlaagd van 7,5 ton naar 3,5 ton. Tot 2027 moet dit zo’n 30 miljard aan extra inkomsten opleveren.

De Duitse branchevereniging die Güterbahnen stelt op basis van de ontwerpbegroting dat er enige positieve ontwikkelingen zijn, maar benadrukt ook dat er tot 2027 geen 45 miljard voor de spoorwegen is begroot. Volgens berekeningen is dit het bedrag dat nodig is om de verouderde Duitse spoorinfrastructuur weer in goede staat te brengen. De vereniging stelt dat de pogingen om meer geld in te zamelen voor het spoornetwerk teniet gedaan zullen worden door stijgende bouwkosten en een snelle verslechtering van het netwerk. Wel vindt de verenging het onder andere positief dat er een stuk meer geld beschikbaar komt voor het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement