Goederenvervoer is goed voor 17% van de afgelegde kilometers in het gewest Brussels, maar is er tegelijk verantwoordelijk voor 29% van de broeikasgasuitstoot door die sector, 30% van de fijnstofuitstoot en 41% van de NOx-uitstoot. Daarom wil de gewestregering de logistieke sector verduurzamen. In 2022 zijn al werken gestart om de containerterminal uit te breiden.
Het havengebied beschikt sinds begin twintigste eeuw over een belangrijke spoordienst, die vier gebieden bediende: de Tour & Taxis-site en het TIR-centrum, de voorhaven op de linkeroever en twee gebieden in de voorhaven op de rechteroever. Na verloop van tijd werden echter veel spoorlijnen ontmanteld zonder dat de haven of het gewest konden ingrijpen. Op dertig jaar tijd viel het aantal kilometer spoor terug van 7,4 naar 1,8. In het gewest Brussel bedient het spoor momenteel slechts twee zones met goederenvervoer: de voorhaven en de Audi-site in Vorst.
Juridisch steekspel
De vernieuwing van de spoorverbinding naar de haven van Brussel zat jarenlang vast in een juridisch steekspel, maar nu is er eindelijk een bouwvergunning uitgereikt. Volgens federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zullen dankzij de heraanleg van de spoorverbinding jaarlijks tot 18.500 vrachtwagens minder over de Brusselse wegen rijden. Het tracé zal ook de site van Schaarbeek-Vorming ontsluiten en zo de ontwikkeling van het gebied op lange termijn verzekeren.
Brusselse bedrijven krijgen toegang tot een trimodaal aanbod (water-spoor-weg) om hun grondstoffen aan te voeren en/of hun producten te verzenden. Dankzij de uitbreiding van de containerterminal en deze nieuwe verbinding wil de haven het volume vervoerde containers verdubbelen.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?