‘Onze oplossing bevordert de veiligheid van chauffeurs op de weg’

Trimble Transport & Logistics

Chris Boogaard is country manager bij Trimble Transport & Logistics en sinds 2005 eindverantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging. ‘We helpen transportbedrijven onder meer te voldoen aan veranderende wetgevingen door inzet van slimme telematica oplossingen. Ons doel is dat transportbedrijven zo efficiënt mogelijk werken en uiteindelijk geld verdienen.’

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd? Ben je de coronacrisis een beetje goed doorgekomen?

Ik heb in de 35 jaar dat ik werkzaam ben in het bedrijfsleven al een aantal crisissen meegemaakt. Maar dit was wel een heel heftige periode. We probeerden om in de nieuwe situatie zo goed mogelijk ons werk te doen, met de veiligheid van onze werknemers, klanten en toeleveranciers als eerste prioriteit. Trimble heeft een lastig tweede kwartaal gehad. Maar uiteindelijk zijn we daar goed doorheen gekomen.

Zijn er ook nog hoogtepunten te benoemen?

We hadden het plan om een nieuwe productlijn te introduceren. Dat is aan het einde van het jaar uiteindelijk toch nog gelukt.

Wat kan de transportsector komend jaar van Trimble verwachten?

Wij blijven de sector helpen om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat zullen we volgend jaar vooral doen met onze Video Intelligence oplossing. Die oplossing is ontwikkeld om de veiligheid van chauffeurs op de weg te bevorderen, gebaseerd op videocamera’s. Trimble kan dankzij de geavanceerde systemen meten welke beelden relevant zijn om naar de transportondernemer te sturen. De beelden zijn enerzijds bedoeld voor een stuk coaching van de chauffeur, om te zorgen voor beter rijgedrag. Anderzijds kunnen de beelden, in geval van een aanrijding bijvoorbeeld, gebruikt worden voor bewijslast.

Wat levert dat op voor de transportondernemer?

De kosten van een transportondernemer bestaan voor 79% uit loonkosten en kosten van de auto, waaronder reparatie, onderhoud, banden en brandstof. Met deze oplossing kunnen we invloed uitoefenen op de kosten van de auto en zo besparingen realiseren van meer dan 3%.

Wat zou jouw boodschap zijn aan de transportsector, als je kijkt naar het nieuwe jaar?

De bedrijven die het lef hebben om in een neergaande conjunctuur te investeren in IT kunnen als winnaars uit de strijd komen. Zorg er juist nu voor dat je je operatie zo efficiënt mogelijk inricht. Gebruik daarbij modellen en geavanceerde tools die gewoon beschikbaar zijn.

Met wie uit de transportsector zou je graag een oliebol willen eten?

Arjan Bos, de eindverantwoordelijke bij TVM Verzekeringen. Ik wil met hem nadenken over hoe we met elkaar kunnen zorgen dat de kosten naar beneden kunnen rondom schade en preventie. Daar zit een heel grote factor bij: het rijgedrag van chauffeurs.

Dit artikel verscheen in de NT Oliebollenspecial 2020. Hierin staan jaarlijks tientallen eindejaarsinterviews met toeleveranciers uit de transportsector.
‘Onze oplossing bevordert de veiligheid van chauffeurs op de weg’ | NT

‘Onze oplossing bevordert de veiligheid van chauffeurs op de weg’

Trimble Transport & Logistics

Chris Boogaard is country manager bij Trimble Transport & Logistics en sinds 2005 eindverantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging. ‘We helpen transportbedrijven onder meer te voldoen aan veranderende wetgevingen door inzet van slimme telematica oplossingen. Ons doel is dat transportbedrijven zo efficiënt mogelijk werken en uiteindelijk geld verdienen.’

Hoe heb je het afgelopen jaar beleefd? Ben je de coronacrisis een beetje goed doorgekomen?

Ik heb in de 35 jaar dat ik werkzaam ben in het bedrijfsleven al een aantal crisissen meegemaakt. Maar dit was wel een heel heftige periode. We probeerden om in de nieuwe situatie zo goed mogelijk ons werk te doen, met de veiligheid van onze werknemers, klanten en toeleveranciers als eerste prioriteit. Trimble heeft een lastig tweede kwartaal gehad. Maar uiteindelijk zijn we daar goed doorheen gekomen.

Zijn er ook nog hoogtepunten te benoemen?

We hadden het plan om een nieuwe productlijn te introduceren. Dat is aan het einde van het jaar uiteindelijk toch nog gelukt.

Wat kan de transportsector komend jaar van Trimble verwachten?

Wij blijven de sector helpen om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat zullen we volgend jaar vooral doen met onze Video Intelligence oplossing. Die oplossing is ontwikkeld om de veiligheid van chauffeurs op de weg te bevorderen, gebaseerd op videocamera’s. Trimble kan dankzij de geavanceerde systemen meten welke beelden relevant zijn om naar de transportondernemer te sturen. De beelden zijn enerzijds bedoeld voor een stuk coaching van de chauffeur, om te zorgen voor beter rijgedrag. Anderzijds kunnen de beelden, in geval van een aanrijding bijvoorbeeld, gebruikt worden voor bewijslast.

Wat levert dat op voor de transportondernemer?

De kosten van een transportondernemer bestaan voor 79% uit loonkosten en kosten van de auto, waaronder reparatie, onderhoud, banden en brandstof. Met deze oplossing kunnen we invloed uitoefenen op de kosten van de auto en zo besparingen realiseren van meer dan 3%.

Wat zou jouw boodschap zijn aan de transportsector, als je kijkt naar het nieuwe jaar?

De bedrijven die het lef hebben om in een neergaande conjunctuur te investeren in IT kunnen als winnaars uit de strijd komen. Zorg er juist nu voor dat je je operatie zo efficiënt mogelijk inricht. Gebruik daarbij modellen en geavanceerde tools die gewoon beschikbaar zijn.

Met wie uit de transportsector zou je graag een oliebol willen eten?

Arjan Bos, de eindverantwoordelijke bij TVM Verzekeringen. Ik wil met hem nadenken over hoe we met elkaar kunnen zorgen dat de kosten naar beneden kunnen rondom schade en preventie. Daar zit een heel grote factor bij: het rijgedrag van chauffeurs.

Dit artikel verscheen in de NT Oliebollenspecial 2020. Hierin staan jaarlijks tientallen eindejaarsinterviews met toeleveranciers uit de transportsector.